Nieuws

Er is niks abnormaals aan beursjaar 2021

Volgens Ben Carlson was er qua aandelenrendement niks vreemds aan 2021. Indices die met meer dan 20% stijgen, dat gebeurt regelmatig.

De meeste beleggers hunkeren naar een beetje normaliteit, zonder corona en zonder extreme koersschommelingen. Maar wat is normaal? De AEX-index staat op een winst van ruim 25% (exclusief dividend), de Amerikaanse S&P 500 zit op ongeveer 28%. Maar is dat buitengewoon veel?

“Nee,” aldus vermogensbeheerder Ben Carlson. In het beursblog The Reformed Broker laat hij zien dat er niet zoiets bestaat als normaliteit. Het barst van de jaren met rendementen van meer dan 20%. Met 2021 waren het er in de VS sinds 1970 zestien stuks. Dat is een-op-drie jaar.

Jaren met meer dan -20% waren een stuk schaarser. Dat waren er slechts drie sinds 1970. De laatste was in 2008. Dat was tevens de diepste val met -38%.

Techfabeltje

Een ander fabeltje is volgens Carlson het vooroordeel dat een klein groepje Amerikaanse technologieaandelen alle andere aandelen in de schaduw stelt. Voor 2021 was dat gewoon niet waar. De koerswinsten in de VS waren redelijk verdeeld.

Carlson: “De FANG-aandelen deden het goed, maar niet beter dan andere sectoren.” Sterker, de FANG-aandelen hebben het als groep zelfs slechter gedaan dan de S&P. FANG staat voor de aandelen van Meta (Facebook), Amazon, Netflix en Alphabet (Google).

Nasdaq

Voor de Nasdaq ligt dat iets anders. Daar zijn wel degelijk een paar technologieaandelen die eruit springen. De zwaargewichten Apple, Alphabet en Microsoft staan allemaal op koerswinsten ver boven het gemiddelde van de Nasdaq 100.

De index stonde eind vorige week op ongeveer dezelfde winst als de S&P. Apple, Alphabet en Microsoft stonden toen op koerswinsten van respectievelijk 47%, 85% en 67%.

Toch kan ook hier weer niet gezegd worden dat deze 3 zwaargewichten uitzonderingen waren. Bekende namen als Moderna, Nvidia, Marvell Technology en Applied Materials scoorden allemaal beter. Het bedrijf Lucid Motors stond zelfs 275% in de plus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie