Nieuws

Chinese obligatiemarkt wordt alleen maar beter

Schroders verwacht in 2022 een relatief lage groei in China. Toch kunnen de aandelensectoren retail en duurzame energie het goed doen. De obligatiemarkt was al sterk en wint aan kracht.

De meningen over China lopen nogal uiteen onder beursanalisten. Bijna iedereen vindt het een riskante markt, gezien de dreigende vastgoedcrisis, nieuwe reguleringen die er op bedrijven en ondernemers af komen en de spanningen met de VS, Europa en buurlanden.

Een deel van de analisten denkt dat deze problemen alleen maar erger worden en willen hun vingens niet aan Chinese aandelen branden. Anderen wijzen op de omvang van de Chinese economie, de nog altijd respectabele groei en de relatief lage beurswaarderingen.

De Britse vermogensbeheerder Schroders zit in het tweede kamp en is gematigd optimistisch over 2022. Bij de aandelen zorgt het slechte beursjaar 2021 voor kansen, met name bij bedrijven die zich richten op de binnenlandse consument. Voor obligaties was 2021 een goed jaar. De verwachting is dat die lijn wordt doorgetrokken.

In de Chinese Outlook voor 2022 laat Schroders drie experts aan het woord: een econoom, een aandelen- en een obligatieanalist. 

De economie

Econoom David Rees heeft allereerst slecht nieuws voor beleggers. Qua economische groei ziet het er slecht uit voor China. Hij rekent voor 2022 op een magere plus van 4,7% na 7,7% in 2021. Dat klinkt uit Europees perspectief misschien als veel, maar voor Chinese begrippen is het niks. De afgelopen 40 jaar waren alleen 1989, 1990 en 2020 slechter.

Hoofdoorzaak is de vastgoedmarkt en de kredietbubbel in vastgoed, die onder andere projectontwikkelaar Evergrande aan de rand van de afgrond heeft gebracht. De verwachting is dat dit ook in 2022 zal leiden tot minder bouwactiviteiten, herstructurering van schulden en minder vastgoedtransacties.

Daar komt bij dat het Chinese langetermijndoel is om te werken aan “welvaart voor iedereen”. Vastgoedbeleggers helpen, past daar niet bij. Hoewel de overheid ook niet zo dom zal zijn om een crisis op de vastgoedmarkt te laten uitgroeien tot een algehele vertrouwenscrisis. Andere redenen voor de relatief lage groei zijn de hoge energieprijzen en een afvlakkende export.

Maar het goede nieuws is dat dit allemaal niet als verrassing komt. Waar Rees op hoopt, is dat in de loop van volgend jaar de consument de kar gaat trekken. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door lagere belastingen, hogere overheidsuitgaven en/of minder reguleringsdwang. 

De aandelenmarkt

Fondsmanager Louisa Lo haakt aan bij het consumptieverhaal van Rees, want daar liggen volgens haar de grootste kansen.

De export zal volgens haar nog een tijdje gedempt blijven door Covid-19 en politieke strubbelingen met het buitenland. Maar bij de binnenlandse consumptie zijn veel lichtpuntjes.

Het goede aan China is dat het beleid redelijk voorspelbaar is. Het doel is een meer evenwichtige verdeling van welvaart en het afbouwen van schulden. Dat betekent dat de (vermoedelijk extra) overheidsuitgaven voor een belangrijk deel bij consumenten terecht zullen komen, wat positief is voor detailhandelsbedrijven.

Een andere aantrekkelijke sector is duurzame energie. Ook hier kunnen beleggers ervan verzekerd zijn dat er de komende jaren veel geïnvesteerd zal worden. Lo vindt Chinese aandelen sowieso niet duur. “Wij vinden dat na de beurscorrectie van 2021 het algemene koersniveau op een gezond niveau ligt, ondanks de vermoedelijk lagere economische groei in 2022.”

De obligatiemarkt

De obligatiemarkt blijft volgens Julia Ho veelbelovend, na ook al een uitstekend 2021. Waar bij de aandelenmarkt de lage groei als demper op de vooruitzichten zorgt, is deze voor obligaties juist gunstig omdat de rente waarschijnlijk laag blijft en het monetaire beleid ruim.

China is een van de weinige landen waar de trend bij de rente nog omlaag is. Dat maakt het beleggen in Chinese obligaties tot een redelijk risicoloze aangelegenheid. Ook de thema’s welvaart voor allen, regulering en afbouwen van schulden werken in het voordeel van obligaties, stelt Ho.

Ten derde is er de langetermijntrend van vergrijzing die de vraag naar vastrentende waarde in de hand werkt. Het is immers een bekend fenomeen dat een steeds ouder wordende bevolking leidt tot minder groei en een lagere rente. De politiek dat Chinezen nu drie kinderen mogen hebben, verandert daar volgens Ho niks aan, omdat veel jongeren niet zoveel kinderen willen. 

Tenslotte heeft China de laatste jaren een steeds volwassenere obligatiemarkt gekregen, met meer diepte, volume en keuzevrijheid. Het feit dat de obligatiemarkt in 2020 ten tijde van de grootste coronabeursstress zich goed hield, is volgens Ho een teken van kracht.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie