Nieuws

Tien onwaarschijnlijke gebeurtenissen in 2022

Steen Jakobsen van Saxo Bank komt met tien onwaarschijnlijke voorspellingen voor 2022. Als ze uitkomen, dan zijn de poppen aan het dansen.

In december komen banken en vermogensbeheerders traditioneel met hun vooruitblikken voor het komend jaar. De meeste analisten gaan daarbij uit van waarschijnlijke scenario’s. Maar Steen Jakobsen, de CIO van Saxo Bank, kiest voor een andere aanpak.

Jakobsen doet elk jaar een aantal outrageous predictions, op het eerste oog belachelijke voorspellingen, maar ook weer niet helemaal, die als ze uitkomen een enorme impact hebben.

Alert zijn op het onvoorspelbare

In de economie worden het ook wel zwarte zwanen genoemd: gebeurtenissen die niemand aan zag komen. Elk jaar is er wel zo'n zwaan. Jakobsen wil met zijn voorspellingen beleggers voorbereiden op het onverwachte, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De gemeenschappelijke noemer bij zijn outrageous predictions van dit jaar is het gevaar van een sluimerende revolutie.

Revolutie

Overal ter wereld woeden namelijk kleine en grote cultuuroorlogen. De kloof is niet alleen tussen arm en rijk.

Het gaat ook om jongeren tegenover ouderen, de geschoolde klasse tegenover de minder geschoolde, inflatie tegenover deflatie, vrouwen tegenover mannen, progressief links tegenover centristisch links, en ga zo maar door.

De verwachtingen van Jakobsen:

1. Uitstel van het stoppen met fossiele brandstoffen

Door sterk stijgende energieprijzen en sociale onrust zien meerdere landen zich in 2022 gedwongen hun klimaatambities af te zwakken en investeringen in fossiele brandstoffen te steunen.

Voor olie- en gasbedrijven betekent dit dat er meer en langer geld kan worden verdiend met hun corebusiness. Dat wordt weerspiegeld op de beurs.

2. Facebook krijgt klap door uittocht van jongeren

Jongeren krijgen een steeds grotere hekel aan de algoritmes van Facebook en de haatdragende en misleidende inhoud op het sociale netwerk. Facebook wordt steeds meer een kanaal voor babyboomers. Instagram gaat ook de verkeerde kant op. In 2021 zitten tieners liever op TikTok zitten dan op Instagram en Snapchat heeft de voorkeur bij sociale interactie.

Facebook probeert met een nieuwe bedrijfsnaam (Meta) het tij te keren. Maar in 2022 realiseren investeerders dat Meta de jonge generatie kwijtraakt. In een wanhoopspoging probeert Meta Snapchat of TikTok over te nemen en gooit miljarden dollars in de bouw van het griezelige Metaverse.

Dit heeft tot doel gebruikers directer dan ooit tevoren in de gaten te houden en jongeren terug te veroveren. Het plan komt maar moeizaam van de grond, omdat jongeren er niets voor voelen. Het gevolg is dat Mark Zuckerbergs monopolistische dromen aan diggelen worden geslagen. De koers van het aandeel Facebook keldert.

3. Verkiezingen VS zorgen voor constitutionele crisis

De midterm elections in de VS lopen uit op een chaos. Dit keer zijn het de Republikeinen die winnen, wat wordt aangevochten door de Democraten.

Er ontstaat een juridisch slagveld waardoor het Congres niet aan de slag kan op 3 januari 2023. Op de beurs zorgt het voor grote onrust, ook omdat de rente stijgt en de dollar daalt.

4. Inflatie VS loopt op tot boven 15%

De Federal Reserve had verwacht dat in 2022 weer meer mensen aan het werk zouden gaan, maar dat blijkt een misvatting omdat veel mensen gekozen hebben voor een vervroegd pensioen.

Gevolg is meer openstaande vacatures en macht voor de vakbonden. Vooral de laagste inkomensgroepen weten een vuist te maken. Het gevolg is een loon-prijsspiraal die begin 2023 zijn hoogtepunt bereikt met een inflatie van 15%, het hoogste niveau sinds WOII. 

De Fed probeert het tij te keren, maar als de inflatie eenmaal op gang gekomen is en het vertrouwen aangetast, is dat lastig. Voor zowel aandelen als obligaties zijn het volatiele tijden. 

5. EU-superfonds gefinancierd uit pensioenvermogens

De Verenigde Staten richten zich met hun buitenlandpolitiek steeds meer op Azië. Voor Europa betekent dit dat het meer de eigen broek moet ophouden bij de verdediging van de EU-buitengrenzen.

Tegelijkertijd is er de loodzware opgave om het populisme in toom te houden terwijl er tegelijkertijd honderden miljarden moeten worden geïnvesteerd in de energietransitie.

Onder leiding van Emmanuel Macron en Mario Draghi ontstaat het plan voor een superfonds van drie biljoen dollar dat wordt gefinancierd met pensioengeld in plaats van hogere belastingen.

Vooral voor jongeren pakt het geweldig uit. De arbeidsmarkt wordt sterker en er is ruimte voor lastenverlichting. Voor beleggers in Duitse staatsobligaties is het minder. Feitelijk wordt het renteniveau geharmoniseerd. Het verschil tussen Duitse, Italiaanse of Franse schulden verdwijnt. Op de beurs doen defensie-, bouw- en duurzame energiebedrijven uitstekende zaken.

6. Vrouwelijke beleggers komen in opstand

Vrouwen pikken het niet langer dat ze bij bedrijven achtergesteld worden. In 2022 weet een groep vrouwelijke beleggers zich te organiseren en komt met gecoördineerde aanvallen op bedrijven met een slechte reputatie op het gebied van gendergelijkheid en andere vormen van discriminatie.

Dit leidt tot enorme schommelingen in de aandelenkoersen van de betrokken bedrijven. In tegenstelling tot de zogenoemde Reddit Army krijgen de vrouwen meer applaus uit de politiek.

De vrouwen zijn ook doelgerichter en ze werken vaak met shortposities. Veel bedrijven worden gedwongen zich aan te passen, zeker als andere beleggers zich bij de activistische vrouwen aansluiten.

7. India gaat vrijhandelszone met Arabische Golfstaten aan

India wil best verduurzamen, maar alleen als ze daarbij geholpen worden door de rijkere landen. Als blijkt dat dit niet gebeurt, besluiten ze een pact te sluiten met de Arabische golfstaten.

India heeft weinig fossiele brandstoffen, maar ze hebben wel een sterke technologiesector. Een vrijhandelszone is een uitkomst voor beide. Op de valutamarkt werkt het in het voordeel van de Indiase roepie. 

8. Muzikanten in opstand tegen Spotify

Musici voelen zich oneerlijk behandeld door streamingplatforms als Spotify en Apple Music. Ze worden uit de brand geholpen door een nieuw digitaal platform dat werkt met zogenoemde non-fungible tokens (NFT’s).

Feitelijk worden alle inkomsten op een hoop gegooid en vervolgens digitaal met tokens weer verdeeld op basis van het aandeel van elke artiest in het totale aantal streams. De blockchaintechnologie maakt het mogelijk. Voor Spotify is het een ramp.

9. Ruimtewapenwedloop zorgt voor nieuwe Koude Oorlog

De concurrentiestrijd in de ruimtevaartechnologie gaat een nieuwe fase in. Tests met hypersonische raketten leiden tot een groeiend gevoel van onzekerheid omdat deze technologie conventionele en zelfs nucleaire militaire hardware overbodig maakt. In 2022 ontwikkelt zich daardoor een enorme hypersonische wapenwedloop.

10. Medische doorbraak verlengt levensverwachting met 25 jaar

Er is in 2022 een doorbraak bij het onderzoek naar cel vernieuwing. Het is niet goedkoop, maar doeltreffend. Het is al aangetoond bij laboratoriummuizen die menselijk DNA bevatten dat hun leven met 30% kan worden verlengd. Het heeft er alle schijn van dat dit ook bij mensen mogelijk is.

Van de ene kant is het fantastisch nieuws, maar van de andere kant een drama, want het stelt de mensheid voor enorme ethische en financiële dilemma’s. Wie komt er in aanmerking voor de dure medicijnen?

Moet de pensioenleeftijd veel verder omhoog? Profiteren mensen in ontwikkelingslanden ook? En wat betekent het voor de aarde als er hele volksstammen ouder dan 100 worden?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen