Nieuws
Pensioenfondsen verduurzamen te langzaam
Slechts een handvol institutionele beleggers heeft zich gecommitteerd aan het doel van CO2-neutraliteit in 2050. En dat terwijl deze beleggers van essentieel belang zijn bij de energietransitie.
Duurzaam en sociaal beleggen is voor steeds meer institutionele beleggers een vanzelfsprekendheid. Denk aan pensioenfondsen, verzekeraars, private fondsen en staatsfondsen (sovereign wealth funds).
Samen beheren ze biljoenen dollars. Als zij kapitaal in een bepaalde richting sturen dan heeft dat een enorme impact op het doen en laten van bedrijven.
Veel analisten zijn het er over eens dat hun handelen van groot belang is voor het welslagen van de energietransitie en het voorkomen van een dramatische opwarming van de aarde. Maar er wordt nog te weinig gedaan, constateert het Thinking Ahead Institute van Willis Towers Watson.
Te weinig commitment
Van de 20 grootste instituten zijn er slechts drie die zich hebben gecommitteerd aan het doel van CO2-neutraliteit in 2050. Dat is slechts 155. In de top-100 zijn het er 14.
Roger Urwin, mede-oprichter van Thinking Ahead, vindt dat teleurstellend. Hij zegt hierover het volgende: “De beloftes van de Glasgow Financial Alliance voor een CO2-neutrale wereld zijn van kritisch belang. De institutionele beleggers hebben de sleutel in handen voor het slagen van die missie."
"Hun beleggingskeuzes en kritische houding tegenover bestuurders opent als het ware de deur naar een toekomst zonder grote temperatuurstijgingen en natuurcatastrofes.”
APG en PGGM
Thinking Ahead zegt niet welke instituten het CO2-doel tot nu toe hebben opgenomen in de statuten. In de top-20 zitten de pensioenbeheerders APG en PGGM.
De top-3 bestaat uit het Japanse staatspensioenfonds met een vermogen van 1,7 biljoen dollar en de Noorse en Chinese staatsinvesteringsfondsen (respectievelijk 1,3 biljoen en 1,1 biljoen dollar). APG staat op de zevende plaats met ruim 700 miljard dollar.
De macht van de top-100 institutionele beleggers kan niet genoeg benadrukt worden. Exclusief de verzekeraars zagen zij hun vermogen in 2020 met 15,7% stijgen tot 23,5 biljoen dollar. Dat is een hoop geld.
Bill en Melinda Gates Foundation
De top-20 zat eind vorig jaar op een pot geld van ongeveer dertien biljoen dollar. De pensioenfondsen hadden 58,1% van die biljoenen, de staatsfondsen 34,7% en de stichtingen 7,2%.
De grootste stichting in 2020 was de foundation van Bill en Melinda Gates, gevolgd door de stichtingen President and Fellows of Harvard College, Wellcome Trust en de universiteitsfondsen van Yale en Stanford.
De verzekeraars heeft Thinking Ahead in een aparte groep geplaatst omdat die ook fondsen voor derden beheren. De top-5 bestaat uit het Chinese Ping An, Allianz en AXA uit Europa en Prudential en Berkshire Hathaway uit de VS.