Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

BNP Paribas AM: Over private beleggingen en illiquiditeitspremies

Gediversifieerde private schuld en private equity-allocaties kunnen het risk-return-profiel van institutionele portefeuilles verbeteren.

Negatieve kasstromen, druk om risicoposities te diversifiëren, strengere regelgeving - institutionele beleggers staan voor veel uitdagingen. Dit maakt het aanhouden van beursgenoteerde aandelen ook moeilijker, terwijl lage obligatierendementen de noodzaak om adequate rendementen te verdienen nog versterken. 

Een manier om het risk/return-profiel van institutionele portefeuilles te verbeteren is je verzekeren van krediet- en/of equity-illiquiditeitspremies door te beleggen in gediversifieerde private-schuld- en private equity-portefeuilles.

Beleggen in private markten helpt tegemoet te komen aan de vraag van institutionele beleggers naar duurzame activa: ze verschaffen direct toegang tot greenfield en brownfield, senior en junior, en groene activa uit ontwikkelde en opkomende markten.

Institutionele beleggers zoeken steeds meer niet alleen naar dergelijke ESG-georiënteerde activa; ze willen ook hun portefeuilles op het Verdrag van Parijs afstemmen

De uitdaging

Veel institutionele beleggers willen zich losmaken van de volatiliteit van beursgenoteerde aandelen en beleggen in andere activaklassen. Zo zijn de pensioenfondsen uit hoofde van defined benefit-regelingen (DB) de laatste tijd langzaam maar zeker van traditionele beursgenoteerde aandelen overgestapt naar vastrentende, aan een index gekoppelde en bedrijfsobligaties. In 2020 bedroeg hun aandelenallocatie minder dan 20%.

Als alternatief zijn veel institutionele beleggers begonnen te beleggen in Britse staatsobligaties en beursgenoteerde bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. De nominale rendementen zijn de laatste 20 jaar echter gestaag gedaald.

Lees het artikel of luister naar de podcast met Julien Halfon over beleggingsoplossingen voor institutionele beleggers in een tijd waarin de lage, maar stijgende rente en marktvolatiliteit uitdagingen met zich meebrengen.

Lees meer

Online magazine ETF's