Nieuws

Internet schudt vermogensbeheer op

Bijna alles in het leven is veranderd door de komst van internet. Vermogensbeheer en -advies kan niet onberoerd blijven.

Internet heeft al vele business modellen overhoop gegooid, bijna alles in het leven is veranderd door de komst van internet. De markt voor vermogensbeheer en -advies is een terrein dat niet onberoerd kan blijven onder de digitalisering. Het hele (oude) effectenmodel is gebaseerd op het idee dat de financiële positie en wensen van een belegger uniek zijn. Daarom is een persoonlijk adviseur met een hoge beloning onvermijdelijk.

Maar misschien is persoonlijk financieel advies helemaal niet zo persoonlijk meer en kan er meer online gebeuren. Volgens Tadas Viskanta, de blogger achter Abnormal Returns, is het oude ‘brokerage model’ op weg naar zijn einde. Leek enkele jaren geleden de positie van de grote vermogensbeheerders onaantastbaar, nu komt de vraag steeds meer op of het hele model nog wel levensvatbaar is.

De financiële Apple
Zoals Apple en Ebay hun markten op zijn kop zetten, zo valt dat ook te verwachten dat nieuwe online spelers de wereld van vermogensbeheer opschudden. Jonge ondernemers zien kansen in een meer op internet gebaseerd model van investment management. Het persoonlijk contact met een adviseur maakt plaats voor toepassing van data analyses en real-life portfolio’s.  Viskanta voert voorbeelden aan wat dit soort bedrijven aan data beschikbaar hebben en hoe ze in efficiënt en op maat gesneden advies kunnen voorzien.

Uiteraard liggen de fees voor vermogensbeheer en -advies ver beneden dat van de grote heren en dames van in de oude financiële centra. Volgens Mebane Faber van World Beta betalen beleggers alleen maar meer dan 0,5% fee uit onwetendheid of uit angst voor verantwoordelijkheid, die zij - tegen betaling - liever bij iemand anders neerleggen dan bij zichzelf.

Faber ziet beleggen steeds meer in de richting gaan van een model van buy and hold, goed gediversifieerde portefeuilles samengesteld met (goedkope) index-trackers en ETFs'. Onlangs liet ook Charles Schwab weten dat beleggers zich geen zorgen willen maken over actieve managers en hun beloning. Vandaar de aantrekkingskracht van indexbeleggen.

Oude wereld
Het oude vermogensbeheer en -adviesmodel komt uit de ‘oude wereld’ van de twintigste eeuw. De generatie die nu opgroeit met Facebook zal er ook niet tegenop zien om zijn persoonlijke financiële gegevens te delen met online managers om digitaal advies te krijgen. Het is misschien even slikken, maar veel beleggers zullen tot de conclusie komen dat 'hun persoonlijke situatie' zeer vergelijkbaar is met die van vele anderen en duurbetaald maatwerk daarmee overbodig is.

Tadas Viskanta stelt dat particuliere beleggers helemaal niet willen handelen, zij willen oplossingen hebben voor hun portefeuille, die tijd schelen en het leven minder gecompliceerd maken. Een nieuw ‘broker model’, waar online tegen minder kosten en met hoger rendement belegd kan worden, biedt perspectief. Dan blijft er tijd over voor belangrijker dingen in het leven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's