Nieuws

Optimix is klaar voor eindejaarsrally

Vermogensbeheerder Optimix blijft positief over aandelen. Zolang centrale banken de financiële markten met fluwelen handschoen behandelen, staat weinig hogere koersen in de weg, denken zij.

Beleggen in aandelen is beleggen in de winst van een onderneming. Vanuit dit perspectief zijn aandelen volgens Optimix nog altijd aantrekkelijk zijn. Een bedreiging voor de aandelenkoersen zijn dalende winstmarges.

Bij voortdurend hogere prijzen kan de mate waarin de prijsverhoging doorberekend wordt, afnemen. Dat drukt winstmarges. Maar vooralsnog is hier volgens Optimix nog geen sprake van en blijven zowel het economische als het monetaire klimaat voorlopig positief voor aandelen.

Haperende supply chains

Helaas zullen de logistieke problemen voorlopig niet de wereld uit zijn. "Ook Maersk, ’s werelds grootste containervervoerder, ziet de wereldwijde toeleveringsketen tot en met het eerste kwartaal van 2022 niet vlekkeloos functioneren, waardoor we nog even moeten leven met prijsuitschieters en tekorten."

Optimix verwacht dat in de loop van 2022 de wereldwijde toeleveringsketens wel weer beter op elkaar afgestemd zullen zijn. Hierdoor zullen de winstmarges voorlopig op een hoog niveau blijven.

Voorzichtige centrale banken

Optimix: "Vanuit monetaire hoek worden de financiële markten voorlopig ook nog met fluwelen handschoenen behandeld. De Federal Reserve, heeft aangekondigd een begin te maken met het afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma. Dit gaat echter in een tempo dat obligatiemarkten moeten kunnen verteren. De Europese Centrale Bank gaat eveneens zeer voorzichtig te werk om het economisch herstel niet te schaden."

Bovendien, zo merkt Optimix op, wordt er aan weerszijden van de Atlantische Oceaan geen aanstalten gemaakt de beleidsrente te verhogen. "De winstmarges van het bedrijfsleven zullen dus evenmin worden aangetast door hogere financieringslasten."

Eindejaarsrally

Al met al blijven volgens Optimix zowel de economische als de monetaire omgeving de komende tijd positief voor aandelen. "Wij zijn dan ook goed gepositioneerd voor een eindejaarsrally."

Maar, zo waarschuwt Optimix ook, indien de inflatoire druk hardnekkiger blijkt of zich laat vertalen in fors hogere loonkosten, dan zullen centrale bankiers zich genoodzaakt voelen het monetaire beleid sneller te verkrappen. "Vanzelfsprekend zullen wij de beleggingsportefeuille daarop dan aanpassen."

Lees ook: Brede loongolf dreigt rentemarkt te overspoelen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie