Nieuws
Grootste impact klimaatinvesteringen in arme landen
Beleggers en overheden moeten meer klimaatinvesteringen doen in arme landen. Daar valt de grootste winst te behalen, zeggen BlueOrchard en Schroders.
Een investering in een arm land levert over het algemeen meer klimaatwinst op dan in een rijk land. Er zijn voor beleggers bovendien behoorlijke rendement mee te behalen. Belangrijk is wel dat de hele samenleving profiteert.
Dat zeggen impactbelegger BlueOrchard en de Britse vermogensbeheerder Schroders aan de rand van de internationale klimaatonderhandelingen in Schotland (COP26).
Fair transition
De twee vermogensbeheerders verwachten dat de energietransitie alleen te realiseren is als iedereen meeprofiteert van de investeringen. “Dat is de essentie van een eerlijke transitie," schrijven ze in een rapport.
Het is volgens hun ook heel erg effectief om een groot deel van de klimaatinvesteringen in opkomende markten en ontwikkelingslanden te doen. Allereerst woont hier 85% van de wereldbevolking, terwijl hun CO2-uitstoot een stuk lager is dan in het Westen.
Als deze landen niet worden geholpen bij de energietransitie, dan is de kans groot dat hun CO2-uitstoot zal stijgen en niet dalen.
Stappen overslaan
Ten tweede kan er in ontwikkelingslanden vrij makkelijk milieuwinst worden geboekt. Een vieze kolencentrale in India vervangen door zonnepanelen en windmolens levert bijvoorbeeld meer op dan als hetzelfde gebeurt in een rijk land.
Ten derde kunnen in arme landen hele ontwikkelingsstappen worden overgeslagen door middel van investeringen. Denk bijvoorbeeld aan een gezin in de Sahara die nauwelijks beschikt over stroom.
Die kan met een paar zonnecellen een gigantische welvaartssprong maken. Eerder hebben we dat ook gezien bij de mobiele telefonie en mobiel bankieren.
Crucially, these economies can embrace innovation that allows them to “leapfrog” developed countries in the application of new technologies.
India klaagt
Een investering in een ontwikkelingsland kan dus veel klimaatwinst opleveren én een goed rendement.
Het is wel de vraag in hoeverre westerse landen hier serieus aan mee willen werken. BlueOrchard en Schroders schrijven hierover het volgende:
“Ontwikkelingslanden hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat in het verleden gedane beloften inzake economische steun niet zijn nagekomen. De Indiase premier Narendra Modi kondigde tijdens COP26 de nieuwe doelstelling van het land aan om in 2070 een netto CO2-uitstoot van nul te bereiken."
"Maar Modi verbond er de voorwaarde aan dat een biljoen dollar beschikbaar wordt gesteld aan ontwikkelingslanden om de transitie te ondersteunen.”