Nieuws

Engagement werkt écht beter dan uitsluiting

MFS moet niets hebben van uitsluiten. Praten met bedrijven is veel effectiever om die de juiste richting op te krijgen, menen Barnaby Wiener en Vishal Hindocha. "Bedrijven komen op dit moment heel makkelijk aan kapitaal, dus een boycot heeft weinig zin."

Wat te doen met bedrijven die slecht scoren op het gebied van ESG, of bij controversiële activiteiten betrokken zijn? Steeds meer portfoliomanagers van ESG-fondsen kiezen ervoor zulke bedrijven uit te sluiten. Volgens vermogensbeheerder MFS is dat niet de oplossing.

“We leren onze kinderen dat een probleem niet weggaat als je het negeert, en dat problemen zichzelf niet oplossen. Desinvesteringen en uitsluitingen zorgen ervoor dat het iemand anders probleem, wordt omdat zij die aandelen kopen. Daarmee neem je niet je verantwoordelijkheid als belegger, je ontduikt het juist.”

Uitsluiten doet geen pijn

Kapitaalmarkten kunnen bedrijven pijn doen, simpelweg door het koersmechanisme, en op deze manier zijn in het verleden ook zeker resultaten geboekt. Maar op grote, liquide aandelenmarkten gaat dit niet op, zegt MFS.

Daarnaast komen bedrijven op dit moment heel makkelijk aan kapitaal, dus een boycot heeft weinig zin.

"Eigenlijk is er helemaal geen bewijs dat het uitsluiten van bedrijven daadwerkelijk hun kapitaalkosten beïnvloedt.”

Proactieve bemoeienis

In plaats van uitsluiting kiest MFS daarom liever voor engagement. “We moeten daarbij niet denken dat we bedrijven beter begrijpen dan het bestuur, maar we kunnen wel duidelijk maken waar onze prioriteiten liggen."

"Dat we van de bedrijven waarin we belangen hebben, verwachten dat ze waarde creëren voor de lange termijn en zich niet alleen richten op het behalen van een zo hoog mogelijke winst. Dat er zorg en aandacht besteden is voor de E, de S én de G. Als we zien dat dat niet gebeurt, dan kunnen we met ons stemrecht zaken afdwingen."

Voor MFS gaan engagement en proxy voting hand in hand. "Bovendien meet je met proxy voting het beleggerssentiment en ook dat kan je inzetten als bedrijven niet mee willen werken.”

Samen optrekken

Hoewel veel actieve beleggers gesprekken met bedrijven het liefst met gestrekt been in gaan, zien de experts van MFS ook steeds meer collectieve engagementorganisaties van de grond komen, gesteund door enkele van de grootste vermogensbeheerders en -bezitters ter wereld.

MFS: “Collectief engagement geeft zowel grotere als kleinere aandeelhouders een krachtige stem. Wij geloven dat samenwerken effectiever werkt, ook als het gaat om engagement."

"Over het algemeen kan collectieve engagement leiden tot effectievere en redelijkere gesprekken en afspraken, waarmee grotere veranderingen in de reële economie teweeg kunnen worden gebracht.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen