Nieuws

ABP opnieuw het meest duurzaam

Het ABP is wederom als beste uit de bus gekomen in het jaarlijkse onderzoek van de VBDO naar het sociale en duurzame beleggingsbeleid van Nederlandse pensioenfondsen.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) beoordeelt elk jaar de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland, samen goed voor 89% van het beheerde pensioenvermogen en met een totale waarde van meer dan 1.540 miljard euro.

Volgens de VBDO hebben de pensioenfondsen als groep goede vooruitgang geboekt in hun ESG-beleid. Zo heeft 42% van de pensioenfondsen inmiddels tenminste één bestuurslid die officieel verantwoordelijk is voor het implementeren en monitoren van ESG-beleggingen. Dat is 12% meer dan een jaar eerder.

Training

40% van de bestuurders heeft een of meerdere trainingen gehad in duurzaam beleggen, tegenover slechts 16% in het voorgaande jaar. 94% van de fondsen heeft op een of andere manier duurzaamheid verankerd in hun beleggingsbeleid (was 80%).

Maar er is ook slecht nieuws. Zo heeft maar 18% van de pensioenfondsen een strategie ontwikkeld op weg naar CO2-neutraliteit en ruim de helft van de fondsen voldoet niet aan de klimaatdoelstellingen van het Verdrag van Parijs.

Top-5

De top-5 van meest duurzame pensioenfondsen bestaat naast ABP uit BPF Bouw, PME, PMT en PFZW. De grootste stijgers zijn de pensioenfondsen van PostNL, het Vervoer, UWV en ING.

Het ABP is ook een van de eerste fondsen die besloten heeft helemaal uit producenten van fossiele brandstoffen te stappen. In principe moet deze mega-operatie in 2023 zijn afgerond, zo maakte het ABP ruim een week geleden bekend.

Het gaat om een desinvestering van ruim vijftien miljard euro, bijna 3% van het totaal belegd vermogen.

Hoge lat

Corien Wortmann, bestuursvoorzitter ABP: “We willen heel concreet en meetbaar bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs en een betere wereld. Grote groepen van onze deelnemers en werkgevers vinden dat urgent en belangrijk.”

Wortmann vervolgt: "We kijken kritisch naar onze prestaties. Wat bereiken we, wat kan effectiever? Hoe bereiken we meer positieve impact voor een duurzame wereld? Tegelijk laten we met andere pensioenfondsen zien dat dit kan met behoud van rendement en pensioen. Het is mooi om te zien dat pensioenfondsen steeds duurzamer beleggen en daarover rapporteren. Zo inspireren en stimuleren we elkaar om het steeds weer beter te doen.”

Impact

Uit het onderzoek blijkt dat verantwoord beleggen bij de grote meerderheid van Nederlandse pensioenfondsen inmiddels de standaard is geworden. “Dat is natuurlijk goed nieuws,” zegt projectmanager Xander Urbach van de VBDO, “maar verantwoord beleggen heeft nog te weinig effect gehad op duurzaamheid in de wereld.”

Urbach: “De sector heeft laten zien dat ze kan kiezen voor een verantwoorde koers, met behoud van rendement. Maar dat we steeds duurzamer beleggen, betekent helaas niet dat de wereld zelf ook automatisch duurzamer wordt. Het wordt dus tijd dat die koers zich vertaalt van een goed geïntegreerde naar een allesomvattende aanpak.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie