Nieuws

Hout: een duurzame groeimarkt

Pictet AM belegt met het Timber Fonds al jaren in bosbouw- en houtverwerkingsbedrijven. Fondsbeheerder Gillian Diesen is enthousiast over de lange termijn.

Pictet Asset Management ziet grote voordelen in het opnemen van bosbouwbedrijven in de portefeuille. Allereerst neemt de vraag naar hout snel toe. Ten tweede is het een duurzaam product dat CO2 vasthoudt en gerecycled kan worden. Het is dus twee vliegen in een klap.

Pictet AM richt zich met zijn Timber Fonds vooral op bedrijven uit de VS, Canada, Scandinavië en Japan. Er wordt alleen belegd in beursgenoteerde fondsen en ze moeten een duurzaam beheer nastreven, zegt specialist Gillian Diesen. Houtkap moet dus hand in hand gaan met nieuwe aanplant.

"We beschouwen hout vaak als iets vanzelfsprekends en staan er nauwelijks bij stil hoeveel producten we dagelijks gebruiken waar hout in zit," aldus Diesen. "Neem de viscose verwerkt in kleding, houtstof gebruikt in batterijen of de natuurlijke zoetstof xylitol in kauwgom, allemaal gemaakt van houtvezels."

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden zijn veelzijdig. Hout wordt gebruikt in de bouw, voor meubels, papier, textiel, biobrandstof en verpakkingsmateriaal. Vanuit een beleggingstandpunt is het verder aantrekkelijk dat de vraag toeneemt.

"Bomen zijn onze grootste bondgenoot in de strijd tegen klimaatopwarming en de achteruitgang van het milieu," zegt Diesen. "Bossen beschermen de bodem, het water en de lucht. Bovendien zijn ze de belangrijkste voorwaarde voor biodiversiteit. Ze nemen CO2 op uit de lucht en slaan die op in hun biomassa. Voor veel vervuilende materialen bestaat een duurzaam alternatief dat uit hout vervaardigd wordt."

De vraag naar hout neemt ook toe door de demografische ontwikkeling. Diesen: "Naarmate de wereldbevolking groeit en ouder wordt, is er meer behoefte aan producten voor persoonlijke hygiëne op basis van houtpulp, textiel en woningen."

Wisselende resultaten

Het Timber Fonds van Pictet AM heeft tijdens de coronacrisis heel goed gepresteerd, hoewel de laatste maanden de klad er wel een beetje in zat. In de tien jaar daarvoor was het fonds - net als veel andere grondstoffenfondsen - eerder een middenmoter.

Een goede risicoanalyse en spreiding is voor dit soort fondsen van groot belang. Bossen en bomen zijn immers bevattelijk voor ziektes en brand. Verder kost het veel tijd voordat nieuwe aanplant geoogst kan worden.

Voorbeelden van beursfondsen die in het verleden opgenomen waren in het Pictet Timber fonds zijn: Weyerhaeuser, Potlach Deltic, Rayonier, Stora Enso en West Fraser Timber.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie