Nieuws

T. Rowe Price: Aandelen EM bieden driedubbele premie

Yoram Lustig van T. Rowe Price legt uit waarom hij denkt dat aandelen uit opkomende markten het de komende vijf jaar véél beter gaan doen dan die uit de eurozone of de VS.

Yoram Lustig, Head of Multi-Asset Solutions Emerging Markets bij T. Rowe Price, is positief over emerging markets-aandelen, zo blijkt uit een interview. Beleggers in opkomende markten van Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Azië kunnen volgens hem profiteren van een driedubbele premie. Te weten:

  • De economische groei in opkomende markten ligt veel hoger dan in het Westen en is er ruimte voor daling van de rente.
  • Emerging markets kennen een relatief jonge bevolking.
  • Emerging markets zijn buitengewoon dynamisch. 

Hoog rendement

Voor de komende vijf jaar verwacht Lustig een gemiddeld aandelenrendement van 7,2%, tegenover 5,3% voor ontwikkelde markten. “Dat klinkt misschien als niet zo heel veel, maar we kennen allemaal het wonder van rente op rente. Volgens ons mogen EM-aandelen daarom niet ontbreken in de portefeuille.”

T. Rowe Price heeft zelf vanwege het hoge verwachte rendement een overwogen positie in EM-aandelen. Daar kleeft echter wel een nadeel aan. EM-aandelen zijn volatieler dan aandelen uit de eurozone of de VS. Beleggers die daar geen zin in hebben, kunnen daarom volgens Lustig ook kiezen voor een neutrale weging.

Lustig geeft daarbij de MSCI All Country World Index mee als maatstaf. Die bestaat voor 12% uit EM-aandelen. 

China

Volatiliteit is zeker ook een probleem voor beleggers in China, waar overheidsregulatie dit jaar gezorgd heeft voor een zwakke aandelenmarkt. Toch kan een belegger volgens Lustig niet om China heen.

Ten eerste is het de op een na grootste economie ter wereld en zit het de nummer één - de VS - op de hielen. Toch is het aandeel in de MSCI Wereld index minder dan 5%, terwijl de VS op 58% zitten. Het belang van Chhinese aandelen in internationale portefeuilles kan dus bijna niet anders dan stijgen. 

"Het is verder duidelijk dat Chinese aandelen last hebben van oplopende handelsconflicten en een bubbel op de vastgoedmarkt. Daar staat tegenover dat China ondanks alles keihard groeit en technologisch vooruitstrevend is."

Monetair beleid

In Europa en de VS lijkt het erop dat de rente en inflatie hun bodem hebben bereikt. Maar in EM ligt dat volgens Lustig heel anders.

Ook daar is de rente de laatste jaren gedaald, maar met een gemiddelde rente van 4-5% is er nog altijd ruimte voor een verdere daling, mede dankzij het feit dat de inflatie in de meeste landen onder controle is.

"Als de rente in de opkomende markten verder daalt, dan is dat ontzettend positief voor EM-aandelen, net zoals dat het geval was in westerse markten."

Liever actief

Lustig ziet in EM-markten een grote rol weggelegd voor actieve fondsmanagers omdat er grote verschillen tussen landen zijn. Dat betekent dat er veel gedegen onderzoek moet worden gedaan, waarbij in de toekomst ook ESG (duurzaamheid) een steeds grotere rol zal spelen. 

"Zuid-Afrika steekt bijvoorbeeld heel anders in elkaar dan Vietnam, Rusland of Mexico. De een moet het hebben van zijn grondstoffen, de ander van de export of een goede infrastructuur. Dan zijn er nog grote verschillen in politieke cultuur en macro-economisch cycli."

Waarde versus groei

Tenslotte verwacht Lustig dat beleggen in EM-aandelen in de toekomst een breder karakter krijgt. De afgelopen jaren lag de focus vooral op een aantal groeidiamanten uit China: de Alibaba’s en Tencents.

Lustig verwacht dat daar de komende jaren waarde-aandelen bijkomen. Er zijn volgens Lustig genoeg voorbeelden van "vergeten bedrijven" die misschien niet zo heel snel groeien, maar wel solide inkomsten boeken en een relatief lage beurswaardering kennen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's