Nieuws

Amundi AM: China snelt de VS aan alle kanten voorbij

Beleggen in China wordt volgens Amundi weer interessant nu de Chinese economie definitief de Amerikaanse voorbijstreeft.

In de nasleep van de coronacrisis heeft China onderstreept dat het een economische supermacht is, terwijl de Verenigde Staten terrein hebben verloren. Dat schrijft Pascal Blanqué, Group Chief Investment Officer van Amundi in de publicatie China is finally emerging from the US’s shadow.

Blanqué stelt onder meer dat conservatief monetair en begrotingsbeleid, een sterke renminbi en het feit dat Chinese beleggingscategorieën onafhankelijker worden van de VS redenen zijn dat China nu langszij komt met de VS.

Pascal Blanque van Amundi

"Op het beleidsfront heeft China tijdens de coronacrisis de verleiding weerstaan om onorthodoxe monetaire en begrotingsexperimenten aan te gaan, in tegenstelling tot veel ontwikkelde economieën. Omgekeerd hebben de Verenigde Staten het voortouw genomen op het gebied van fiscale dominantie en monetaire zelfgenoegzaamheid."

Versterking renminbi

Een taperbesluit van de Fed, dat mogelijk al in november volgt, zou China in deze wedloop nog meer kunnen bevoordelen, betoogt Blanqué. Een taperbesluit zou volgens Amundi ook een goede gelegenheid zijn voor China om de internationalisatie van de renminbi te versnellen.

Met name voor landen die participeren in het Belt & Road Initiative speelt de renminbi de rol van referentiemunt, vergelijkbaar met de Duitse mark 40 jaar geleden.

De ontkoppeling van China met de VS heeft volgens Blanqué belangrijke beleggingsimplicaties. Chinese beleggingen, met name cash en staatsobligaties, zijn waarschijnlijk de belangrijkste toevluchtsoorden voor beleggers die op zoek zijn naar positieve reële rendementen.

Spreidingsvoordelen

Meer autonomie van de Chinese cyclus zou volgens Amundi daarnaast grotere diversificatievoordelen opleveren en een hogere blootstelling naar gebieden met een hogere toekomstige groei.

Tenslotte zou de dollar in waarde kunnen dalen als wereldwijde beleggers de renminbi als store of value beschouwen. “Dit is de prijs die de VS zouden kunnen betalen voor de obligatieopkopen door de Fed en andere begrotingsuitgaven.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen