Nieuws

Bosbranden kunnen beleggingsportefeuille hard treffen

Columbia Threadneedle waarschuwt dat bosbranden en andere natuurrampen beursfondsen hard kunnen treffen. En dan gaat het zeker niet alleen maar om de usual suspects, zoals houtproducenten en verzekeraars.

Beleggers moeten het effect van bosbranden niet onderschatten. Bosbranden zorgen voor hogere claims bij verzekeraars en fysieke schade aan wegen en gebouwen. Maar het gaat veel verder, waarschuwt Columbia Threadneedle Investments.

Naast directe effecten zijn er ook indirecte. Denk bijvoorbeeld aan mensen met ademhalingsproblemen die als gevolg daarvan minder kunnen werken.

Uit een studie in Nature bleek dit in 2018 een gigantisch probleem in Californië, waar ook ver weg van de bosbranden de arbeidsproductiviteit daalde.

Aanbodstekorten

Bosbranden kunnen er voor zorgen dat logistieke ketens in de knel komen doordat gebieden onbereikbaar worden. Daardoor kunnen weer tekorten ontstaan van allerlei goederen. Voor de hand liggend zijn hout en landbouwproducten uit getroffen gebieden, maar het kan ook gaan om andere producten uit fabrieken die toevallig op de getroffen plek staan.

Columbia Threadneedle Investments heeft een heel team van specialisten dat onderzoekt waar de grootste gevaren zitten. In de databank zitten ongeveer 5000 risicobedrijven.

S&P 500

Er zijn steeds meer beursfondsen die de gevaren onderkennen. Volgens Columbia zijn er tientallen bedrijven in de S&P 500 - waaronder vastgoed-, horeca- en voedingsbedrijven - die melding maken van de risico’s in hun jaarverslag.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de risico's van bosbranden, maar ook voor ander natuurgeweld zoals orkanen, overstromingen en aardbevingen.

Siberië

De kosten van bosbranden zijn wel heel groot. Voor de VS was 2020 een recordjaar qua het aantal bosbranden. Dit jaar dreigt nog erger te worden. Tot nu toe zijn er in 2021 meer dan 47.000 branden geteld, waarbij 6,5 miljoen acres (een acre is ongeveer 0,405 hectare) zijn verbrand.

Australië beleefde vorig jaar een absoluut rampjaar. Dit jaar werden Zuid-Europa (inclusief Turkije) en Siberië (Rusland) zwaar getroffen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie