Nieuws

Hoe recht is de rug van Jerome Powell?

Scott Thiel van BlackRock verwacht dat Jerome Powell de rente niet zal verhogen in 2022. Dat wil niet zeggen dat hij positief is over obligaties.

Bij de rente wordt volgens beleggingsanalist Scott Thiel van BlackRock weinig onderscheid gemaakt tussen de rente die centrale banken rekenen en de kapitaalmarktrente op staats- en bedrijfsobligaties. Dat is volgens hem onterecht.

Thiel is behoorlijk pessimistisch over de obligatiemarkt. De lange rente gaat verder stijgen en de koersen zullen dalen. Maar van de Federal Reserve verwacht hij juist een gematigde koers, waarbij wordt vastgehouden aan een lage korte rente, vertelt hij in een interview met Bloomberg Televison.

Thiel denkt dat Fed-voorzitter Jerome Powell daarmee woord houdt. De Fed heeft aangegeven dat het uitgaat van een eerste renteverhoging in 2023. Dat is contrair aan wat veel analisten verwachten. Die gaan gemiddeld uit van een 30 basispunten hogere Federal Funds Rate in september 2022.

Inflatie

Veel hangt af van de inflatie. Op de geldmarkt - leningen met hele korte looptijden - wordt ervan uitgegaan dat de inflatiedruk te hoog wordt om te negeren. Thiel denkt echter dat de Fed dat wel doet.

Powell heeft altijd gezegd dat de inflatie voor een groot deel veroorzaakt wordt door kortetermijneffecten. De kelderende vraag naar goederen en diensten in de eerste helft van 2020, gevolgd door het even snelle herstel daarna, kon niet worden bijgebeend door de aanbodzijde van de economie.

Het gevolg is grote tekorten aan chips, containerschepen, moertjes, boutjes, fietsen en ga zo maar door. De Fed gaat ervan uit dat die aanbodtekorten volgend jaar zijn verdwenen. De inflatie zal daardoor in de loop van 2022 terugzakken tot onder de 2%.

Derhalve, geen reden tot paniek.

Lange rente blijft stijgen

Als dat klopt, is dat normaalgesproken goed nieuws voor de obligatiemarkt. Maar dat is volgens Thiel dit keer niet zo.

BlackRock heeft obligaties op onderwogen gezet omdat de vermogensbeheerder positief is over de economische ontwikkeling op de lange termijn. Daar hoort ook een hogere rente bij om de inflatie op diezelfde lange termijn onder controle te houden.

"De economische activiteit past niet bij de lage kapitaalmarktrente"

Golven

De kapitaalmarktrente is dit jaar al voor de tweede keer bezig aan een rally. De eerste golf was in februari, de tweede begon in september.

Het hoogtepunt tot nu toe werd bereikt eind maart, toen de rente op een tienjarige Amerikaanse Treasury-lening opliep tot ruim 1,75%. Daarna viel hij in de zomer kort terug tot 1,15%. Momenteel staat de lange rente weer rond de 1,65%.

De laatste verhoging van de Federal Funds Rate - het belangrijkste rentetarief van de Fed – was in december 2018. De Fed hanteerde toen een rente van 2%-2,25%.

In 2019 werd hij met drie kleine stapjes verlaagd. In 2020 met twee reuzestappen. Er werden bovendien, net als in Europa, obligaties en aandelen gekocht om de economie te ondersteunen. Met het afbouwen van QE of kwantitatieve verruiming wordt volgens de meeste economen al dit jaar begonnen.

Eurozone

De vooruitzichten voor de rente in de eurozone zijn minder uitgesproken. Veel economen verwachten een licht oplopende kapitaalmarktrente, maar de kans is klein dat dit leidt tot een positieve reële rente (na aftrek van inflatie).

De ECB hanteert al jaren hele lage rentetarieven. De herfinancieringsrente of refi-rente, is sinds 2011 niet meer verhoogd. Het hoogste niveau was in datzelfde jaar 1,5%. De rente is daarna in kleine stapjes verlaagd tot 0% in 2016. De zogenoemde depositorente is zelfs negatief, en dat al sinds 2014.

Ook in Europa woedt een discussie of de ECB niet is doorgeslagen met zijn ruime geldbeleid. Net als in de VS is de hoge inflatie daar debet aan. Vooralsnog ziet het er echter niet naar uit dat de ECB zijn beleid veel zal aanpassen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie