Nieuws

De ruimte in: Captain Kirk tegen Prince William

Niet iedereen vindt het een goed idee dat Elon Musk, Jeff Bezos en Richard Branson miljarden investeren in ruimtereizen. Maar ze zijn niet de enige die "boldy go where no one has ever gone before." De ruimtevaart is booming business.

Het komt niet vaak voor dat een Britse royal zich uitspreekt over een politiek beladen thema als de ruimtevaart. En het komt net zo zelden voor dat hij een felle reactie krijgt van een filmberoemdheid.

Prince William, de Britse troonopvolger na Charles, had de eer in een televisie-interview waarin hij harde kritiek uitte op de ruimtereizen van Jeff Bezos, Elon Musk en Richard Branson.

Zelf heeft William geen enkele behoefte een keer mee te vliegen. Hij maakt zich zorgen over de milieukosten, en dan met name de CO2-uitstoot. Bovendien zo zei hij: “Heeft de wereld dit soort slimme mensen nodig om déze planeet te redden, niet om op zoek te gaan naar een andere plek om te leven."

USS Enterprise

William Shatner, alias Captain James T. Kirk van ruimteschip USS Enterprise, tikte de prins vervolgens op de vingers. "William is een leuke, aardige en ontwikkelde man, maar hij begrijpt er niks van. Het hele idee achter deze reizen is niet om te kunnen zeggen 'Joehoe, kijk mij in de ruimte.' Waar het om gaat, is dat met dit soort reizen babystapjes gemaakt worden richting het verplaatsen van vervuilende industrieën naar de ruime."

Shatner is tot nu toe de oudste man die ooit in de ruimte was. Vorige week mocht hij op 90-jarige leeftijd mee met een van de Blue Origin-raketten van Amazon-oprichter Bezos.

Space Capital

Het is de vraag of een 90-jarige acteur met zijn ruimtereis iets bijdraagt aan het redden van de aarde, of dat hij gewoon gebruikt wordt voor een Amazonreclame. Een ding is zeker: “Space travel is hot as hell."

Blue Origin, Virgin Galactic (Branson) en SpaceX (Musk) zijn de bekendste bedrijven, maar daarachter zitten nog een hele trits andere. Het bedrijf Space Capital maakte een overzicht, waar CNBC verslag van deed.

Recordniveau 

De particuliere investeringen in ruimtevaartbedrijven bereikte in het derde kwartaal een record van 3,9 miljard dollar, waarmee het totaal voor dit jaar oploopt naar 10,3 miljard dollar.

Dat is volgens Chad Anderson van Space Capital nu al het hoogste niveau ooit. Het oude record was uit 2020 9,8 miljard dollar.

Anderson onderscheidt drie soorten investeringen: infrastructuur, distributie en toepassing. Het gros van de bedrijven zit nu nog in de eerste groep. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om bedrijven die de raketten bouwen of satellieten.

Enkele voorbeelden van bedrijven die via een SPAC naar de beurs zijn gebracht zijn: Rocket Lab, Spire Global, Black Sky, Momentus en Redwire. De twee grootste deals het laatste kwartaal waren de privatisering van Orbcomm voor 1,1 miljard dollar en OneWeb dat 550 miljoen dollar ophaalde bij beleggers. 

In totaal heeft Space Capital 1654 ruimtebedrijven op de radar die samen 231,2 miljard dollar aan kapitaal hebben opgehaald sinds 2012.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's