Nieuws

Dure energierekening verhoogt druk op ECB

De hogere energieprijzen verhogen de druk op de ECB om in te grijpen. De centrale bank lijkt zich nog geen zorgen te maken om de inflatie. maar ING denkt dat dit niet vol te houden is.

Nederland trekt 3,2 miljard euro uit om de hoge energieprijzen te verzachten. In andere landen wordt ook nagedacht over compensatie. Het is duidelijk dat de gas-, benzine- en stroomprijzen consumenten, bedrijven en regeringen grote zorgen baren. Vooral de gasprijzen rijzen de pan uit.

Vanuit Frankfurt blijft het echter relatief stil. De ECB lijkt zich nog geen zorgen te maken over de inflatie. Maar ING denkt dat dit niet vol te houden is.

Kwestie van tijd

Het zou de ING-economen Bert Colijn en Carsten Brzeski niets verbazen als de komende maanden de kloof tussen duiven en haviken groter wordt.

De duiven zullen erop blijven hameren dat de inflatie tijdelijk is en bijna volledig terug te voeren is op een tijdelijk aanbodtekort. Nu de geldkraan dichtdraaien, is volgens de duiven gevaarlijk.

De haviken zullen erop wijzen dat de inflatiegroei hardnekkiger is dan gedacht. Dat laatste is conform de analyse van Colijn en Brzeski.

Strenge winter?

Het lastige is dat niemand precies weet wat er de komende maanden met de energieprijzen gaat gebeuren. De gasprijs is er bijvoorbeeld sterk afhankelijk van of er een strenge winter komt, of niet.

Wat de economen met vrij grotre zekerheid durven te zeggen, is dat gestegen gasprijzen over het algemeen vrij lang doorwerken in de inflatie.

Dat was ook zo in 2008, toen er een gelijksoortige gasprijsschok was. De prijzen voor energie bleven toen lange tijd hoog, ook toen een jaar later de prijs voor aardgas alweer was teruggezakt.

Diep tot in 2022

ING gaat ervan uit dat de energieprijzen nog tot in het derde kwartaal van 2022 de EU-inflatie opwaarts zullen beïnvloeden. Dat kan per land wel sterk verschillen. Dat komt onder andere door cultuurverschillen.

Finnen, Belgen en Slowaken staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze hun leefpatroon sterk aanpassen. Bij hoge energieprijzen zetten ze de kachel lager en trekken een dikke trui aan. Ze zijn daar zo bedreven in dat de energierekening zelfs kan dalen, met als gevolg dat ze meer te besteden hebben aan andere zaken.

Per saldo zal de energierekening in de EU echter stijgen, met als gevolg een crowding-out effect: er is minder geld voor kerstcadeautjes, die ook duurder worden door allerlei andere tekorten; van werknemers tot goederen en diensten.

Van de ECB wordt precieziewerk gevraagd, waarbij het monetaire beleid wordt verkrapt om de inflatie in toom te houden, zonder daarbij de economie in een recessie te storten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen