Nieuws

Copycat-ETF: Klinkt goed, werkt minder

Sinds tien jaar bestaan er ETF's die de portefeuilles van beleggingsgoeroes volgen. Beleggingsadviseur Joachim Klement is niet enthousiast over deze producten.

Voor tienduizenden beleggers is Omaha, Nebraska elk jaar in mei een bedevaartsoord als Warren Buffett en Charlie Munger de aandeelhouders van Berkshire Hathaway tekst en uitleg geven over de beleggingsstrategie. Veranderingen in de portefeuille worden minutieus gevolgd. Sommige beleggers hebben er een sport van gemaakt om aandelen die Buffett heeft zelf ook direct te kopen.

Het is een type verering die niet op zichzelf staat. Buffett is de bekendste beleggingsgoeroe ter wereld, maar hij is niet de enige. Er is een hele trits van deze trendsetters die door de beleggingscommunity op de voet gevolgd worden. George Soros, Ken Fisher, Carl Icahn en Bill Ackman zijn enkele andere voorbeelden.

Kwartaalcijfers

Er zijn beleggers die de kwartaalcijfers van alle goeroes doorpluizen op zoek naar tips. Wie daar geen tijd of zin in heeft, kan ook kiezen voor een copycat-ETF met een mandje favoriete goeroe-aandelen.

Beleggingsadviseur Joachim Klement heeft onderzocht of dat een slimme strategie is. Het antwoord is negatief. 

Achter de feiten aan

Het meest voor de hand liggende probleem is dat de copycats altijd achter de feiten aan lopen. De goeroes die hun holdings publiceren doen dat slechts een paar keer per jaar (meestal vier keer). Alles wat er tussendoor gebeurt, zien de copycats niet. Ze zien alleen de cijfers aan het eind van de rapportageperiode.

Daar staat tegenover dat veel goeroes langetermijnbeleggers zijn. Dat betekent dat alleen de eerste paar maanden na het in- of uitstappen worden gemist. Het kan dus een strategie zijn die werkt op lange termijn.

Proof is in the pudding

Klement is vijf jaar teruggegaan in de tijd om dat te onderzoeken voor de drie bekende goeroe-ETF’s: 

  • De Global X Guru Index ETF (GURU) met 74 miljoen dollar onder beheer die de holdings van duizenden hedgefondsmanagers volgt.
  • De AlphaClone Alternative Alpha ETF (ALFA) met 32 miljoen dollar onder beheer, die ongeveer 500 hedgefondsen trackt.
  • De Goldman Sachs Hedge Industry VIP ETF (GVIP) met 220 miljoen dollar onder beheer, die de 50 meest populaire aandelen van hedgefondsmanagers volgt.

Vijf jaar

Sinds 2016 – toen het GVIP-fonds werd opgericht – hebben de ETF’s redelijk gepresteerd. Alle drie de fondsen stegen fors, GVIP en ALFA presteerden gemiddeld ruim 2% beter dan de S&P 500. GURU bleef daar iets bij achter (gemiddeld 0,5% per jaar).

Nadeel voor beleggers was de hoge volatiliteit. Vorig jaar maart kelderde GVIP en ALFA bijvoorbeeld met 21,4% en 25,1%. De S&P hield de schade beperkt onder de 20%. Zo waren er meer periodes met relatief grote koersbewegingen in de goeroe-ETF's.

Tien jaar

Klement is ook nog wat verder teruggegaan in de tijd tot 2012. Langer is helaas niet mogelijk omdat de goeroe-ETF’s toen nog niet bestonden.

De resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. Zowel GURU als ALFA laten een forse underperfomance zien van 1,3% en 1,6% per jaar. De underperformance was vooral te wijten aan de beginperiode van 2012 tot en met 2015. De beste periode was 2015-2016.

Per saldo zijn de resultaten volgens Klement niet overtuigend. Tel daarbij de grote volatiliteit op en het eindoordeel moet negatief zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022