Materials, fnancials, consumer discretionary en real estate gelden als cyclische sectoren. In het huidige economische klimaat zouden deze aandelensectoren bovengemiddeld moeten presteren.
Op basis van de rendementen dit jaar doen alleen financials (22,3%) en real estate (18,8%) het beter dan de wereldindex (16,9%). Materials blijft met 10,9% achter, evenals consumer discretionary met 8,7%.
Welke cyclische sectoren hebben volgens assetmanagers de beste vooruitzichten? Alpha Research wist een achttal assetmanagers te selecteren, die over alle vier sectoren een mening hebben; ING Investment Office, KBC, Nordea, SEB, Pictet AM, DWS, Invesco en Columbia Threadneedle. Dit zijn hun adviezen:
Materials
Van de vier cyclische sectoren is de consensus van acht het meest positief over deze sector. Geen van de partijen is onderwogen. Assetmanagers die het bij een houdadvies houden, vertellen dat de prijzen van materialen sterk samenhangen met de economische groei van China en deze valt de laatste tijd tegen.
Het belangrijkste argument om materials te overwegen zijn de stijgende rentes en de verwachting dat economieën weer volledig zullen draaien.

Real Estate
Vastgoed is de jongste sector in de MSCI-sectorenindex. Deze sector is is pas in 2015 opgenomen. Het betreft dan zowel vastgoedondernemingen als beleggingsfondsen in onroerend goed. Niet elke assetmanager beschouwt onroerend goed overigens als een aparte aandelensector. Dat zijn onder meer ING en SEB.
De meeste assetmanagers zijn relatief optimistisch over vastgoed. Uitzonderingen zijn DWS en Columbia Threadneedle die een verkoopadvies hebben.
Ook neutrale partijen zijn terughoudend vanwege de negatieve impact van de COVID-19-crisis op de huurbetalingen. Verder is er onzekerheid over de vraag op lange termijn naar kantoorruimtes en winkelvastgoed.
Echter volgens overwogen partijen als Pictet en Invesco zijn de waarderingen momenteel gunstig, net als de rentes en de economische vooruitzichten.

Financials
Invesco en Columbia Threadneedle zijn onderwogen in financials. Reden is het feit dat de economie richting het midden van de cyclus beweegt, en dat is niet positief voor financials. Daarnaast is er weinig vertrouwen dat de zakenbanken even goed zullen draaien als in het afgelopen jaar het geval was.
Onder de positieve partijen (KBC, Nordea, SEB en Pictet) ligt de nadruk op de verwachting dat het sentiment bij een steilere yield-curve sterk zal verbeteren. Ook is de sector volgens hen goedkoop.

Consumer discretionary
De top 3 van deze MSCI sector bestaat uit Amazon (18%), Tesla (7%) en Alibaba (6%). De onderwogen partijen (Pictet en Invesco) zijn van mening dat consumer cyclicals het goed hebben gedaan in het begin van het herstel, maar dat de prestaties van de aandelen inmiddels toch wel achterblijven.
Onder de neutrale partijen (ING, Nordea, SEB, DWS en Columbia Threadneedle) heerst de opinie dat het groeiaspect van deze sector niet bijster positief is. Ook maken de hoge waarderingen van deze sector huiverig om te kopen.
KBC daarentegen is duidelijk positief: “Forse overheidsstimuli ondersteunden de koopkracht van gezinnen. Dat zorgt dankzij de heropeningen nu voor een inhaalbeweging. Online retailers zijn sterke groeiers. Dankzij de lockdowns wonnen zijn extra marktaandeel. De autoverkopen lijken zich ook geleidelijk aan te herpakken."
