Bij veel beleggers vormen bedrijfsobligaties de ruggengraat voor het stabiele segment in de beleggingsportefeuille, vooral sinds de risicovrije rente op staatsobligaties ver onder de nul is gezakt. Credits vormen dan een mooi tegenwicht voor het risico van aandelen en leveren tegelijkertijd nog wat inkomsten op.
Maar over de eerste acht maanden van dit jaar is het gemiddelde rendement op bedrijfsobligaties wereldwijd gezakt naar een dieptepunt van -0,9%. Dit zwakke rendement geldt overigens voor vrijwel alle vastrentende waarden. De gehele obligatiemarkt boekte dit jaar een performance van -0,2%.
Meer dan 60% van de door ons geraadpleegde 61 assetmanagers heeft momenteel dan ook geen positieve verwachtingen van obligaties. Hoe zit dat bij bedrijfsobligaties, die in 2020 nog volop konden profiteren van steunmaatregelen van centrale banken? Hebben deze nog perspectief?
Van kopen naar verkopen
Het enthousiasme van assetmanagers voor deze subcategorie is het afgelopen jaar geleidelijk minder geworden. Elf maanden geleden stonden corporate bonds volgens de assetmanagerconsensus nog bovenaan met 58% koopadviezen. Drie maanden later, in december, was nog maar 48% positief, 31% neutraal en gaf 21% een verkoopadvies af.
Nu begin september is slechts 18,2% positief over credits. Van de vijftien grote assetmanagers is er nog maar eentje die een lans breekt voor kredietwaardige bedrijfsobligaties.

Historische nauwe spreads
De afnemende belangstelling lijkt de ontwikkeling van de spread te volgen. Een spread op bedrijfsobligaties weerspiegelt het extra rendement op staatsobligaties met een gelijke rating en vergelijkbare looptijd.
Deze spreads zijn in de loop van 2020 een stuk nauwer geworden. Het nauwer worden van de spreads was aan het eind van vorig jaar voor veel assetmanagers de belangrijkste reden om niet langer enthousiast te zijn. Inmiddels zijn de spreads historisch laag, ook tussen investment grade en de risicovollere high yield-obligaties.
In het voordeel van bedrijfsobligaties spreekt dat er nog steeds wel vraag naar is, dat de fundamentals zijn verbeterd door de heropening van de economie en dat het opkoopprogramma van de centrale banken nog loopt.
Het merendeel van de assetmanagers denkt dat het voordeel van de opkoopprogramma’s van de centrale banken achter de rug is en dat er weinig eer meer te behalen valt aan de huidige nauwe spreads. Kortom, deze obligaties zijn aan de dure kant geworden.
Mening van assetmanagers
Daarnaast is er in deze cyclus meer bereidheid om risico’s te nemen. De verschuiving naar aandelen is begrijpelijk. Dit argument hanteert bijvoorbeeld BlackRock. BMO is van de top 15-assetmanagers als enige overwogen in corporate bonds, samen met emerging markets debt om nog wat extra yield te kunnen genereren.
Andere relatieve voordelen? KBC somt op: “Heropleving van de economische groei en de bedrijfswinsten, minder faillissementen. ECB houdt langetermijnrente laag en koopt bedrijfsobligaties."
J.P. Morgan AM, dat een neutrale weging aanhoudt ziet als positief punt “een blijvende vraag, voornamelijk in langere looptijden, waarschijnlijk veroorzaakt door risicoverlaging binnen portfolio’s.”
Schroders geeft de voorkeur aan Europese bedrijfsobligaties boven Amerikaanse (“erg duur”) vanwege de steun van de ECB en betere fundamentals, maar oordeelt tegelijk dat ook de Europese markt van credits aan de dure kant is.