Nieuws

Azië interessant voor fintechbedijven

De snelgroeiende middenklasse maakt Azië bijzonder interessant voor de financiële sector. Dat geldt met name voor fintechbedrijven.

De middenklasse groeit snel in Azië. Dat betekent dat vooral de fintechsector aan het begin staat van een nog lange weg omhoog. Dat zeggen William Pang en Andy Budden van Capital Group in een interview voor hun eigen website.

Bij fintech gaat het om een breed scala aan bedrijven van jonge startups tot grote technologiebedrijven als Alibaba en Facebook. Maar ook de gevestigde orde kan profiteren.

Pang en Budden denken onder andere aan levensverzekeraars en effectenbeurzen. Banken hebben daarentegen veel last van de fintechconcurrentie. Verder liggen er door de opkomst van e-commerce en digitale portemonnees kansen voor dienstverleners in het betalingsverkeer zoals Mastercard, Visa en Paypal.

Banken hebben het lastig

Volgens Pang is het voor traditionele banken moeilijk om te profiteren van de snelgroeiende Aziatische markt:

"De vooruitzichten voor de financiële sector in Azië zijn veelbelovend. Het omzetpotentieel is groot, en wordt steeds groter. In opkomende economieën als China is er bijvoorbeeld een snelgroeiende middenklasse, terwijl in Japan de welvaart nog altijd flink toeneemt."

"Deze factoren dragen bij aan een stijgende vraag naar financiële producten en diensten. Toch is het voor banken steeds moeilijker om hoge rendementen voor hun aandeelhouders te genereren. Een van de redenen hiervoor is de disruptie die wordt veroorzaakt door financiële technologiebedrijven, of fintechs.”

Beursplatforms

Budden ziet buiten de banksector een aantal gunstige mogelijkheden. De belangrijkste zijn:

  1. Beursplatforms
    De Chinese effectenhandel groeit als kool. Een partij die er volgens Budden goed voor staat, is de London Stock Exchange. LSE heeft de laatste jaren veel processen geautomatiseerd en is met de overname van Refinitiv een van de grootste beursdatabedrijven ter wereld. Dat zijn sleutelvoorwaarden voor succes. Ander beurzen die kunnen profiteren zijn Hong Kong Exchanges, Clearing en de CME Group, dat toonaangevend is in de derivatenhandel.

  2. Ratingbureaus
    Niet alleen de aandelenmarkt groeit, hetzelfde geldt voor obligaties. Dat betekent veel vraag naar ratings van kredietbeoordelaars als Moody’s en S&P Global.

  3. Verzekeringen
    De Aziaten worden rijker en ouder. Voor Budden een ABC-tje dat er meer vraag komt naar levensverzekeringen.

Fintech 2.0

Binnen de banksector ziet Pang als belangrijkste ontwikkeling de opkomst van Fintech 2.0. Het gaat hierbij om producten en diensten die tot voor kort helemaal nog niet bestonden: Alipay met zijn digitale wallet is een voorbeeld. Het Australische Afterpay, dat consumenten in staat stelt op de pof dingen te kopen en het Japanse WealthNavi, de eerste beursgenoteerde robotbeleggingsadviseur.

Opvallend is volgens Capital Group dat opkomende landen vooroplopen bij de invoering en het gebruik van fintechdiensten door consumenten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen