Nieuws

Oligopolie dreigt op de obligatiemarkt

Centrale banken kopen naast staatsobligaties ook bedrijfsobligaties om de economie te stimuleren. Dat gebeurt hoofdzakelijk via ETF's wat de positie van de grote spelers op dit gebied heeft versterkt, aldus experts in een blog op de site van de CFA.

De markt voor indexfondsen en ETF’s is de laatste jaren enorm gegroeid. Eerst concentreerde die groei zich vooral op aandelen-ETF’s, maar bedrijfsobligaties doen de laatste tijd ook flink mee.

Dat komt onder meer doordat de ECB en de Fed sinds vorig jaar gestart zijn met grote inkoopprogramma's.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Eind vorig jaar had de ECB het gigantische bedrag van 250 miljard dollar aan bedrijfsobligaties op de balans staan. Bij de Fed stond de teller op 46 miljard dollar. Sindsdien heeft de teller niet stilgestaan.

Spreiding

Op zich lijkt het slim om bedrijfsobligaties te kopen via ETF’s. Dat is immers een goede manier om de risico’s te spreiden en te zorgen voor een zo gelijk mogelijke behandeling van bedrijven die geld willen lenen.

Maar er zitten ook nadelen aan. Een daarvan is dat grote vermogensbeheerders als Blackrock en Vanguard een steeds groter deel van deze markt beheersen.

Volgens een blog op de site van het CFA Instituut is het belangrijk om te beseffen dat de markt voor bedrijfsobligaties steeds meer weg heeft van een oligopolie, waarbij slechts een paar bedrijven de lakens uitdelen. Het gaat dan met name om Amerikaanse bedrijven.

BlackRock, Vanguard en State Street 

De top drie bestaat uit BlackRock (bekend van iShares), Vanguard en State Street Global Advisors (SPDR’s). Daarachter volgen op flinke afstand Invesco en Charles Schwab.

Een tweede zorg van de bloggers Axel Cabrol en Tatjana Puhan is dat er een grote magneetwerking uitgaat van de opkoopprogramma’s van centrale banken, die de ETF-topspelers nog meer in de kaart spelen.

Immers, als centrale banken massaal ETF’s kopen, dan leidt dat niet alleen tot hogere koersen, maar ook tot meer liquiditeit. Voor pensioenfondsen, verzekeraars en andere instituten is dat een enorm voordeel. Ook die stappen dus steeds meer over op ETF’s.

35% van alle bedrijfsobligaties

Cabrol en Puhan laten een grafiek (zie onderstaand) van Bloomberg zien waaruit blijkt dat de top drie vermogensbeheerders 28% van alle bedrijfsobligaties onder beheer heeft. Bij de top vijf loopt dit percentage op tot 35%, en bij de top tien is het 48%.

De rest zit bij kleinere vermogensbeheerders of rechtstreeks bij institutionele en particuliere beleggers.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Op de vraag of dit bijzonder negatief is, daar geven Cabrol en Puhan geen direct antwoord op. Maar het is algemeen bekend dat een oligopolie potentieel effecten kan hebben op de prijsvorming, de liquiditeit en het hele functioneren van een industrie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's