Nieuws

BlackRock's grote China blunder

Miljardair en beleggingsgoeroe George Soros neemt 's werelds grootste assetmanager BlackRock, die zwaar inzet op de Chinese beleggingsmarkt, op de korrel.

George Soros zet zijn kruistocht tegen Chinese aandelen voort. Een paar weken geleden maakte de Amerikaans-Hongaarse miljardair al bekend dat hij China helemaal de rug heeft toegekeerd vanwege Pekings reguleringsdrang.

Nu haalt hij in een opiniestuk in de Wall Street Journal hard uit naar BlackRock, dat precies de tegenovergestelde positie inneemt. Soros heeft het over een blunder en zegt dat BlackRock vermoedelijk veel geld zal verliezen voor zijn klanten.

Het besluit van 's werelds grootste vermogensbeheerder kan bovendien de nationale veiligheidsbelangen van de VS en andere democratieën schaden. “Nu miljarden dollars in China pompen is een tragische vergissing,” aldus Soros.

Nieuwe verkoopmarkt

Er zijn veel internationale vermogensbeheerders die een graantje willen meepikken van de snelgroeiende Chinese binnenlandse beleggersmarkt. Tot nu toe was dat echter moeilijk.

BlackRock heeft die impasse doorbroken. Twee maanden na goedkeuring door de Chinese overheid is BlackRock als eerste volledig buitenlandse partij aan de slag gegaan met het lokaal van beleggingsproducten.

Tegelijkertijd adviseert BlackRock zijn internationale beleggers om een groter deel van de portefeuille te steken in Chinese aandelen. Een paar weken geleden had BlackRock het over een verdrievoudiging van de Chinese weging.

Private bedrijf bestaat niet

Een van de fouten die BlackRock volgens Soros maakt, is dat ervan wordt uitgegaan dat er een verschil is tussen staatsbedrijven en particuliere bedrijven. Maar dat verschil is er niet meer sinds de Chinese president Xi (zie foto) het toezicht op de private sector heeft verhoogd en her en der belangen heeft genomen.

Dat gaat overigens veel verder dan alleen toezicht op bedrijven. Ook in het onderwijs worden de touwtjes aangehaald. Zelfs in de huiskamer gelden meer regels. Zo wil de overheid het gamen door kinderen beperken tot maximaal drie uur per dag.

Beurs in mineur

De beurs heeft daarop gereageerd met grote koerscorrecties. Vooral technologieaandelen hadden het de laatste maanden moeilijk. Soros denkt dat dit nog maar het begin is. Vorige week waarschuwde hij in The Financial Times voor een nachtmerrie voor koopjesjagers. 

Soros denkt ook dat de onzekerheid wordt onderschat die gepaard gaat met de harde linie van president Xi Jinping. “Dit is een volstrekt nieuwe ervaring voor beleggers, zonder vergelijkingsmateriaal, want in de tijd van Mao waren er nog geen beurzen.”

Verbod op Chinese aandelen?

Soros pleit er tenslotte voor dat het Amerikaanse Congres met een verbod komt op het investeren van grote bedragen in Chinese aandelen. Dat alles vanwege een nationaal veiligheidsbelang. 

Soros staat niet alleen in zijn scepsis over de Chinese beurs. Maar hij is wel een van de meest uitgesproken beleggers. Een wat mildere positie neemt bijvoorbeeld J.P. Morgan in, dat onlangs aangaf Chinese aandelen zoveel mogelijk te mijden, en liever te kiezen voor obligaties. Maar dat is een tijdelijk advies.

In het optimistische kamp zitten naast BlackRock onder meer Fidelity, Goldman Sachs en Pictet AM.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen