Nieuws

Rijksten slaan nieuwe beleggingsweg in

Niet de pensioenfondsen maar de high net worth individuals wereldwijd hebben het meeste geld te beleggen. Hoe zetten deze rijksten hun geld aan het werk? Volgens de nieuwste Wealth Manager Survey van bfinance worden nieuwe beleggingspaden bewandeld.

De nieuwste Wealth Manager Survey van bfinance heeft aanzienlijke veranderingen in de beleggingsmogelijkheden en het beleggingsbeleid van vermogensbeheerders geïdentificeerd.

Daarvoor zijn 120 vermogensbeheerders uit 29 landen en vijf continenten ondervraagd die samen meer dan een biljoen dollar beheren. Alle richten zich op High Net Worth Individuals (HNWI), mensen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar.

Deze high net worth individuals bezitten volgens PwC inmiddels 88 biljoen dollar aan vermogen. Dat is meer dan de pensioenfondsen (50 biljoen dollar) beheren. De verwachting is dat 's wereld rijksten in 2025 over 108 biljoen dollar beschikken.

Meer alternatives

Aan vermogensbeheerders de taak om deze gigantische pot met geld aan het werk te zetten. Dat doen zij volgens het rapport van bfinance door meer in te zetten op alternatieve beleggingen, meer in ESG-producten te beleggen en door meer gebruik te maken van externe specialisten.

Opmerkelijk is dat slechts 21% van de  ondervraagde vermogensbeheerders meer voor passieve beleggingsproducten zal kiezen. Die hebben hun populariteitspiek inmiddels wel bereikt, zo lijkt het.

De lage rentes in de wereld zijn voor vermogensbeheerders reden om meer in alternatives te zitten, zoals private equity (60% ondervraagden), emerging markets debt (52%), private credit (52%), infrastructuur (48%) en hedgefondsen (42%). Dit is ook uit spreidingsoogpunt aantrekkelijk.

Het beleggen in aandelen verliest onderwijl iets aan populariteit. In de afgelopen drie jaar is 66% van de vermogensbeheerders meer in aandelen gaan beleggen. Voor de komende twee jaar zegt 31% de aandelenweging verder te verhogen, terwijl 16% eerder denkt aan afbouwen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meer ESG

Inmiddels heeft 80% van de ondervraagde vermogensbeheerders ESG, deels of helemaal, geïntegreerd in het beleggingsbeleid, of zegt daar druk bezig mee te zijn. Dat is een stijging van 118% ten opzichte van drie jaar geleden.

Slechts 13% heeft ESG in alle beleggingen geïntegreerd. 18% zegt vooral voor duurzame beleggingen te kiezen omdat het verwachte rendement van duurzame keuzes hoger ligt dan dat van de bredere markt.

Wat betreft de betekenis van ESG in het beleggingsbeleid onderscheidt bfinance drie kampen: 55% wil ESG voor alle beleggingen integreren, 35% houdt vast aan separate duurzame beleggingen, en 10% voelt er niets voor om iets met ESG te doen.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lagere fees

's Wereld rijksten hebben de laatste drie jaar weinig klagen over de kosten die zij betalen aan hun vermogensbeheerder. Slechts 9% van de ondervraagde vermogensbeheerders heeft de kosten verhoogd.

Daarbij werken de keuzes voor passieve oplossingen kosten verlagend, terwijl alternatives de kosten juist opdrijven.

Ten slotte zegt 30% van de vermogensbeheerders om nog meer gebruik te maken van externe specialisten. Dat maakt het volgens hen mogelijk om niet alleen de kosten te drukken maar ook om hun cliënten een breder beleggingspalet aan te kunnen bieden.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen