Nieuws

Grootste pensioenfondsen boerden goed in coronajaar 2020

De grootste 300 pensioenfondsen wereldwijd hebben in 2020 een rendement geboekt van gemiddeld 11,5%, waardoor zij dit jaar konden beginnen met 21,7 biljoen dollar aan beheerd vermogen. Neerlands grootste pensioenfonds ABP kwam vorig jaar niet verder dan een rendement van 6,6%.

Ondanks grote onzekerheden door de uitbraak van de coronapandemie is het vermogen van de Top 300 pensioenfondsen wereldwijd in 2020 sterk gestegen.

Het gemiddelde rendement bedroeg 11,5%, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Thinking Ahead Institute van Willis Towers Watson in samenwerking met Pensions & Investments, een toonaangevende Amerikaans platform voor de beleggingsindustrie.

Het onderzoek belicht elk jaar weer de mondiale trends in de pensioenfonds sector en hoe deze het beleggingsbeleid van deze fondsen heeft veranderd. De belangrijkste conclusies volgens Marisa Hall, co-head van het Thinking Ahead Institute: "De grootste pensioenfondsen zijn in 2020 sterk gegroeid, maar de pandemie heeft hen er ook aan herinnerd hoe de wereld van vandaag meer verbonden en onzekerder is dan ooit tevoren."

Hall constateert verder dat pensioenfondsen zich steeds meer richten op het beheersen van de lage rentetarieven voor langere tijd. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de solvabiliteit en heeft sommige pensioenfondsen ertoe gebracht hun risicobudgetten steeds verder op te rekken om hogere rendementsdoelstellingen te halen. Daarnaast heeft het toenemende belang van ESG volgens haar nieuwe uitdagingen en kansen gecreëerd.”

ABP blijft achter

Overigens deed het APB, het grootste pensioenfonds van Nederland met een beheerd vermogen van 600 miljard euro, het heel veel slechter dan collegafondsen. Het beleggingsrendement bedroeg in 2021 een magere 6,6%, terwijl dat in 2019 nog 16,8% was.

Opmerkelijk is dat het ABP vorig jaar 1540 miljoen aan prestatievergoedingen uitkeerde, 45% meer dan in het recordjaar 2019. Dat geld ging vooral naar private-equity-bedrijven en hedgefondsen. Private equity deed het met een plus van 21% heel goed in 2020. Dat kan niet van de hedgefondsen worden gezegd, die met gemiddeld 4,2% daalden.

Top 10 pensioenfondsen wereldwijd (x miljoen dollars)


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie