Nieuws

Corona geeft tech vleugels

Ruim anderhalf jaar na de corona-uitbraak maakt Schroders de rekening op. De financiële markten blijken amper onder corona te hebben geleden. De kloof tussen tech en andere aandelen is echter enorm en blijft groeien zolang corona niet is verslagen.

Corona heeft een enorm effect gehad op het dagelijks leven van mensen: thuiswerken, kinderen die niet naar school kunnen, raambezoeken, mondkapjes, vaccinatieapps, lege restaurants, een jaar zonder concerten en ga zo maar door. De lijst is lang en groeit nog steeds. Dat maakt het des te opmerkelijker dat de beurzen er amper onder hebben geleden.

Wall Street is bijvoorbeeld een van de best presterende beurzen sinds de corona-uitbraak, terwijl de VS bovengemiddeld veel coronaslachtoffers telt en de Amerikaanse economie in de eerste helft van 2020 hard werd getroffen. De beursprestaties in Azië vielen daarentegen tegen, terwijl die juist veel minder coronagevallen hadden.

De vaccinatiegraad blijkt ook niet voor logische verschillen te hebben gezorgd in beursprestaties. Ook hier lag het in de lijn der verwachting dat veel inentingen goed zouden zijn voor de aandelenkoersen. Maar in werkelijkheid is er geen enkel causaal verband te vinden, zegt Tina Fong, een analist van de Britse vermogensbeheerder Schroders.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hetzelfde kan worden gezegd van de economische groei. Economische krimp leidt normaal gesproken tot lagere bedrijfswinsten en lagere beurskoersen. Maar de beurzen gaan van record naar record, daarbij geholpen door enorme financiële injecties van overheden en centrale banken.

Tech heeft wind mee

Die financiële injecties hebben het beeld volgens Fong aanzienlijk vertroebeld. Toch zijn er wel degelijk beurstrends die vrijwel direct te herleiden zijn tot corona. Fong heeft de belangrijkste op een rij gezet.

Het meest duidelijke gevolg is te zien op sectoraal niveau. Bij wereldwijde indices als de MSCI World was er een hele diepe dip in maart 2020 en daarna een bijna even snel herstel. Maar binnen beursgraadmeters liepen de koersbewegingen van aandelen sterk uiteen.

Het zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat technologieaandelen het fantastisch hebben gedaan. Hier zitten veel aandelen tussen die ook echt profiteren van corona, zoals Amazon, Microsoft en Netflix. De outperformance van techfondsen blijkt sterk verbonden aan het aantal coronagevallen. Dat gold niet alleen voor 2020, maar ook dit jaar is er een sterke correlatie. Hoe meer mensen wereldwijd ziek zijn, des te groter de outperformance van tech en underperformance van waarde. Regionaal leidt dat tot grote verschillen omdat bijvoorbeeld Europa en Australië nou eenmaal meer waardefondsen hebben dan de VS.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Value uit de mode

Daarnaast zijn er beursfondsen die wel degelijk last hadden van corona, maar toch zijn gestegen doordat er veel liquiditeit in de markt was en beleggers uitgingen van een snel herstel. De industriesector is daar volgens Fong een goed voorbeeld van.

Dan zijn er fondsen die juist minder goed hebben gepresteerd dan te verwachten was op basis van hun bedrijfsresultaten. Het beste voorbeeld hiervan is de energiesector, maar eigenlijk geldt dit voor veel waarde-aandelen.

Waardeaandelen doen het dit jaar weliswaar redelijk goed, maar als er wordt gekeken vanaf het begin van de crisis in maart 2020, dan is de achterstand tegenover technologie- en groeiaandelen sterk gegroeid.

De energiesector staat bijvoorbeeld nog altijd op een verlies van bijna 30%. Dat is nog meer dan de reissector, die economisch harder getroffen is. Ook vastgoedfondsen (REIT's) zijn achtergebleven.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Valutamarkten reageren logisch

Het meest normale verband tussen corona en de markten bestaat volgens Fong op de valutamarkt. Daar lijkt het monetaire stimuleringsbeleid van centrale banken minder effect te hebben. Er kan vrij helder worden gesteld dat landen die corona onder controle hebben en/of een fors economisch herstel kennen ook de sterkste munten hebben.

Dit jaar zijn bijvoorbeeld het Britse pond en de Canadese dollar winnaars, terwijl de Japanse yen en de Thaise bhat dit jaar achterblijven. De schommelingen op de valutamarkt gingen grotendeels gepaard met upgrades en downgrades van de groeiverwachtingen en de vaccinatiegraad.

Er zijn wel uitzonderingen. Zo heeft Chili een vrij hoge vaccinatiegraad en profiteert economisch van de grote vraag naar koper (waar het veel van heeft). Toch is de Chileense peso zwak. Fong legt de schuld hiervoor bij een paar heel specifieke lokale problemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022