Nieuws

Beheerkosten blijven dalen

De fondsbeheerkosten zijn de laatste 30 jaar gehalveerd en het einde is nog niet in zicht.

De gemiddelde management-fee van beleggingsfondsen (actief en passief) lag in 2020 met 0,41% weer iets lager dan de 0,44% uit 2019. Het lijkt niks, maar toch scheelt het volgens Morningstar-analist Ben Johnson 6,2 miljard dollar op jaarbasis. Dat is maar één jaar.

De beheerkosten dalen al jaren. In de jaren 90 waren ze gemiddeld nog dubbel zo hoog. Het geeft aan hoe groot de revolutie is geweest die passieve fondsen op gang hebben gebracht.

Volgens Johnson is het een spiraal naar beneden die nog niet ten einde is. Want hoe meer beleggers er overstappen op indexproducten, des te meer worden actieve fondsmanagers gedwongen hun fees te verlagen.

Beleggers zijn zelf belangrijkste oorzaak

Dat er veel beleggers overstappen, blijkt duidelijk uit de fundflows. Die zijn al jaren in het voordeel van de passieve fondsen. Maar de laatste tien jaar zijn ze in een stroomversnelling gekomen, zo blijkt uit data van Morningstar.

Beleggers besparen daardoor tientallen miljarden. Maar Johnson heeft wel een waarschuwing. De beheerkosten zijn weliswaar sterk gedaald, maar daar zijn andere kosten voor in de plaats gekomen.

Advieskosten

Dat geldt bijvoorbeeld voor advieskosten die deels uit de gewone fee zijn weggehaald en als extra kosten in rekening worden gebracht.

John Bogle (de Godfather van de indexfondsen) waarschuwde er in de vorige eeuw al voor. Beleggers moeten oppassen voor “the tyranny of compounding costs” en als ze slim zijn houden ze nauwkeurig in de gaten hoeveel ze eigenlijk betalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie