Nieuws

Kunnen emerging markets verloren decennium achter zich laten?

Effectenhuizen verwachten dat opkomende markten na een zwakke fase wederom een gouden decennium tegemoet gaan, mede door de hoge vraag naar grondstoffen. Risico's zijn er ook: China, corona en centrale banken.

De rendementen van beleggers in opkomende markten (EM) zijn sinds de kredietcrisis sterk achtergebleven bij Westerse markten.

In de tien jaar na de crisis van 2008 haalde de MSCI Emerging Market index een mager rendement van 8%, terwijl in dezelfde tijd de MSCI developed market aandelenindex meer dan verdubbelde.

In 2019 zag het er iets beter uit, maar na de corona-uitbraak ging het weer mis. In 2021 haalden de ontwikkelde landen een rendement van tot nu toe ongeveer 14%. De opkomende markten daalden daarentegen met 5%.

Negatieve cyclus

Kan deze negatieve cyclus doorbroken worden? Veel effectenhuizen denken van wel, zo blijkt uit een artikel van mediabedrijf Bloomberg.

Bloomberg noemt Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch (BofA) en Lazard Asset Management als uitgesproken fans van EM.

Anderen zijn iets voorzichtiger, zoals Franklin Templeton en BlackRock. Toch zien ook zij een enorm langetermijnpotentieel.

Sterke vraag grondstoffen

Wat vrijwel alle effectenhuizen kan bekoren, is het verrassend sterke herstel van de wereldeconomie na 2020. Dat herstel gaat gepaard met een groeiende vraag naar grondstoffen en halffabricaten.

Laten dat net zaken zijn waar veel opkomende markten sterk van profiteren. Wat de ontwikkeling extra positief maakt, zijn de relatief hoge prijzen die nu al voor grondstoffen worden betaald.

Maar de inflatie die daarvan het gevolg is, is tegelijkertijd ook een van de grote risico's. Het kan immers het einde inluiden de monetaire stimuli die de markten jarenlang hebben overspoeld.

Als dat inderdaad gebeurt, dan is dat negatief voor alle markten, maar traditioneel meer voor opkomende markten omdat beleggers dan een fligth to safety zullen doen.

Accentverschillen

Het is dus maar net waar het accent op wordt gelegd. BofA ziet vooral positieve factoren. Analist Jure Jeric noemt als belangrijkste elementen de relatief lage aandelenwaarderingen en de positieve macro-economische tendens.

Hij is onder andere positief over Zuid-Afrika. Caesar Maasry van Goldman Sachs is meer optimistisch over Rusland, Brazilië en Mexico. 

Lazard AM schrijft bovendien in een rapport dat het veel verwacht van de kapitaalinvesteringen in EM. “Veel bedrijven in opkomende markten hebben een cruciale positie in wereldwijde aanbodketens. Het kan bijna niet anders dan dat die bedrijven profiteren van de stijgende kapitaalinvesteringen die we nu overal zien.”

Oh China!

Franklin Templeton is zoals gezegd iets voorzichtiger en zoekt het meer in de technologisch hoogontwikkelde EM-landen zoals Taiwan en Zuid-Korea. Andrew Ness wijst daarbij ook op het belang van stijgende internationale kapitaalinvesteringen.

Als de twee grootste risico’s wordt gewezen op het eerdergenoemde droogvallen van liquiditeit vanuit centrale banken. Het tweede risico schuilt in de grootste opkomende markt China.

Er valt nog moeilijk in te schatten wat de precieze effecten zullen zijn van de strengere regels voor Chinese technologiesector, maar zeker is dat bedrijven als Alibaba, Tencent en JD.com, die een groot aandeel hebben in EM-indices, daar last van zullen krijgen. Als zij dalen, dan trekken zij de hele opkomende markten-index mee omlaag. Goldman Sachs verwacht echter dat de negatieve gevolgen mee zullen vallen.

BlackRock is een van de meest sceptische effectenhuizen. De grootste vermogensbeheerder ter wereld is super enthousiast op de lange termijn, maar denkt dat de korte termijn wordt overschaduwd door een aantal “permanente angsten."

Naast China en centrale banken is dat volgens BlackRock de relatief lage corona-vaccinatiegraad in landen als Zuid-Korea, Taiwan, Maleisië en China.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie