Nieuws

EM-aandelen blijven ver achter bij EU en VS

Begin dit jaar waren de meeste effectenhuizen uitgesproken positief over EM-aandelen, maar het sentiment is gedraaid.

De aandelenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten hollen van record naar record. Beleggers schudden in juli alle zorgen van zich af over een nieuwe coronagolf en oplopende inflatiecijfers, mede door verrassend goede kwartaalcijfers. 

Zo kon de AEX vrijdag de eerste handelsweek van augustus afsluiten op een stand van 767,82 punten. Dat is 22,9% hoger dan begin dit jaar (exclusief dividend). In de VS staan de S&P 500 en Nasdaq 100 op jaarwinsten van respectievelijk 18,1% en 17,2%.

Op het eerste gezicht geen vuiltje aan de lucht dus, maar het is niet alles goud wat blinkt. De opkomende markten (EM) doen het momenteel een stuk slechter. Dat is verrassend, want veel effectenhuizen hadden van EM juist meer verwacht dan van de westerse beurzen.

Monetair beleid

Volgens BNP Paribas AM zit het verschil hem deels in de eerdergenoemde positieve kwartaalcijfers in de VS en Europa, maar er zijn meer redenen.

Een reden is een beetje cynisch van aard. Het feit dat corona moeilijk blijkt te verslaan, laat ook in het Westen zijn sporen achter. Maar beleggers laten zich hier niet door afschrikken. Veel belangrijker voor hun zijn de hoge overheidsuitgaven en centrale banken die de markt blijven overspoelen met gratis geld.

Het goedkoopgeldbeleid zorgt niet alleen voor hogere aandelenkoersen. De obligatiekoersen zijn ook omhoog gevlogen, nog extra geholpen door de dempende werking van covid-19 op de groeiverwachtingen.

China

De tweede reden zit hem in het Chinese beleid gericht op het inperken van de macht van de technologiesector. Zwaargewichten als Tencent, Alibaba en JD.com hebben daar last van, en met hen de hele markt voor EM-aandelen. 

De MSCI Emerging Market-index staat voor 2021 nog op een klein plusje, maar juni en juli waren belabberd. De Shanghai Composite verloor die twee maanden 5%. Tencent heeft sinds het hoogtepunt in februari zelfs meer dan 40% ingeboet. Alibaba verloor minder, maar daar begon het verval al in oktober 2020. Alibaba was een van de eerste bedrijven die de gure wind uit Peking te voelen kreeg.

Renteverhogingen  

Hoe de rest van het jaar gaat verlopen, is voor veel analisten nog een raadsel. Dat komt door de aanhoudende onzekerheid over het Chinese regeringsbeleid, het oplopende aantal coronagevallen, iets lagere groeiverwachtingen én een verkrapping van het monetair beleid.

Het lijkt erop dat een aantal opkomende markten de Fed en ECB voor willen zijn. Brazilië, Mexico, Tsjechië, Rusland en Hongarije zijn enkele van de landen die de rente hebben verhoogd.

Meningen verdeeld

Het IMF heeft de groeiverwachting voor EM ondertussen verlaagd met 40 basispunten tot 6,3%. Voor de Zwitserse vermogensbeheerder Amundi was dat reden zijn advies voor EM bij te stellen van overweight naar underweight. JP Morgan houdt daarentegen gewoon vast aan zijn overwogen-advies. Dat geeft aan hoe verschillend effectenhuizen tegen EM-aandelen aankijken.

JP Morgan is overigens ook niet zo positief over China, maar wel over de rest van de opkomende markten. "Wat er in China gebeurt is een lokaal probleem, waar de rest van EM niet heel veel last van hoeft te hebben", zei de bank vorige week in een statement.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen