Nieuws

‘Handel zo weinig mogelijk’

Buy and hold wordt weer eens doodverklaard. Maar is daar wel reden voor?

Buy and hold wordt ook de laatste tijd weer herhaaldelijk doodverklaard. Het kopen en wegleggen is niet meer van deze tijd, waarin een vrachtlading aan openbare informatie en razendsnelle geautomatiseerde handelssystemen de markt voorgoed veranderd hebben. Maar is er een gezond alternatief? Beleggers die dapper vasthouden aan hun strategie – of dat nu een dividendstrategie is of een quant – lopen altijd tegen zeperds aan omdat geen enkele strategie onfeilbaar is.

Voeg daarbij dat beleggers in ontwikkelde markten (Europa en de VS) deze eeuw nog nauwelijks rendement hebben mogen opstrijken en het verhaal dat buy and hold morsdood is, is springlevend.  Helaas maken veel beleggers nu precies de omgekeerde fout, door als een razende achter elke trend, hype of voorbijrazende hete belegging aan te hollen.

Uiteindelijk kosten al die transacties een smak geld. Goed om aan te denken, elke keer als de neiging opkomt om een ruk aan het stuur te geven. The Aleph Blog geeft een aantal redenen waarom buy and hold niet passé kan zijn. Het zijn meteen harde waarschuwingen om niet te vaak op de (ver-)koopknop te rammen.

1) De gemiddelde belegger is dramatisch slecht in het timen van de markt. Hoe volatieler de markt, hoe slechter de timing. De buy and hold-beleggers doet het bijna altijd beter dan de gemiddelde belegger. Studie van de Universiteit van Maastricht liet enkele jaren geleden al weten dat beleggers volgens hun onderzoek maandelijks een slordige 2% verliezen, ongeacht de marktbeweging.  

2) Beleggingen zijn minder volatiel dan de handelaren die erin handelen. Huh? Het handelen wordt een spel op zichzelf, terwijl het op zijn best een zero sum game is – sterker nog, een negative sum game. Behalve voor de brokers die bij elke transacties wat centen van de markt aftappen.

3) Het zijn juist de buy and hold-beleggers die de draaipunten in de markt teweegbrengen. Na fikse dalingen zijn zij de beleggers die waarde zien en hun hand onder de markt houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen