Nieuws

Hoge correlatie dividend en winsten

Hoge uitbetalingen van dividend wijzen op stijgende winsten wereldwijd. Dat stelt Stefan Hofrichter van Allianz GI.

Hoge uitbetalingen van dividend wijzen op stijgende winsten wereldwijd. Dat stelt Stefan Hofrichter, hoofdeconoom van Allianz Global Investors, in het rapport ‘High payout ratio = high earnings growth in the future’. Hofrichter analyseert de correlatie tussen uitbetalingsratio’s van dividend en aandelenkoersen in de VS, Japan, Europa en de opkomende economieën. De groei van de winsten de komende paar jaar betekent dat ook de aandelenkoersen een gematigde stijging kunnen laten zien.

Op regionaal niveau lopen de verwachtingen voor de winsten en aandelenkoersen opvallend veel uiteen. De verwachtingen in Japan en de VS zijn veel bescheidener, terwijl het beeld voor Europa juist erg positief is. Hofrichter: “Uit de stijging van de uitbetalingsratio’s in de afgelopen vijf jaar concluderen wij dat de prestaties van Europese aandelen waarschijnlijk beter zullen zijn dan het mondiale gemiddelde.” Deze prognose is waarschijnlijk tegenovergesteld aan de verwachtingen van veel beleggers.

In zijn verklaring verwijst Hofrichter onder meer naar een studie van Robert D. Arnott en Clifford S. Asness. Zij leggen uit dat een stijging in dividend wijst op een groot vertrouwen van een bedrijf in de komende winstgroei. Bedrijven die een hoog percentage van hun winst uitdelen moeten daarnaast eerder geld lenen voor het financieren van projecten. Dat is een moeizaam proces en verhoogt de levensvatbaarheid van zo’n project.

Bedrijven die weinig dividend uitbetalen, hoeven geen investeerders te vinden en worden dus minder geprikkeld efficiënt te werken. Hofrichter haalt als voorbeeld de jaren 1990 aan: de uitbetalingsratio’s bereikten toen een dieptepunt. Er werd te veel geïnvesteerd in technologie en telecommunicatie, en dat resulteerde in een recessie en het ineenstorten van de winsten na het jaar 2000.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie