Nieuws

Geleerd van Covid-19

Voor een belegger met meer dan 30 jaar ervaring zijn de voorbije zestien maanden zowel pijnlijk, als ongelooflijk leerzaam geweest, vertelt portfoliomanager Steve Watson bij Capital Group.

1. Crises zijn onvermijdelijk
"Niemand had de pandemie kunnen voorspellen, maar achteraf gezien blijkt het altijd goed om rekening te houden met een kans dat een hausse kan stoppen. Tegelijk toont de geschiedenis dat we ook steeds weer uit een crisis geraken."

2. Geschiedenis is geen exacte wetenschap
"De geschiedenis herhaalt zich niet altijd op de manier die je zou verwachten. Al snel worden verkeerde parallellen getrokken, zoals ik ook deed tijdens de eerste maanden van de COVID-crisis."

"Ik nam beslissingen over COVID op basis van de SARS-epidemie en dat bleek een vergissing. Veel beleggers waren niet voorbereid op de omvang en duur van deze pandemie. Maar aan de andere kant was ik ook verrast door de snelheid en de kracht waarmee regeringen en centrale banken ingrepen."

3. Beleg in zowel groei als waarde
"Ondanks mijn voorkeur voor waardebeleggen blijf ik sterk geloven in de veerkracht van de techsector. Het instapmoment is wel heel belangrijk. Veel van mijn beleggingen in de techsector zijn langetermijnbeleggingen die ik deed voordat de markt het potentieel erkende."

"Ik koop uiteraard graag aandelen wanneer ze goedkoop zijn, maar ik houd ze ook graag lang genoeg vast, totdat de markt de kracht van de bedrijven in kwestie waardeert."

4. Dividenden spelen onverminderd een belangrijke rol
"Het huidige, niet eerder vertoonde monetaire beleid, gekoppeld aan de voorkeur van de markt voor snelgroeiende ontwrichters heeft heel wat historische normen overboord gegooid. Toch blijft het dividend als transfer van waarde belangrijk voor beleggers."

"In mijn ogen is het zelfs belangrijker dan ooit. Daarom blijf ik een aantal grote dividendbetalers, evenals dividendgroeiers, in mijn portefeuilles houden."

5. Koperprijs stemt positief
"Zoals bekend heeft de prijs van koper de bijzondere eigenschap om het pad van de wereldeconomie te voorspellen. Eind maart vorig jaar bereikte de koperprijs het laagste punt. Nu vertelt de koperprijs ons dat de economie zich sterk aan het herstellen is en dat waarschijnlijk verder blijft doen."

"Op termijn kan koper waarschuwen voor toenemende inflatiedruk, maar voorlopig vormen inflatie en hogere rentevoeten nog geen bedreiging voor de wereldwijde aandelenmarkten."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie