Nieuws

India is klaar voor China-achtige groei. Nu echt!

India heeft de potentie om economisch tot bloei te komen, aldus Newton IM, onderdeel van BNY Mellon IM. Die belofte is niet nieuw. Waar komt de Indiase economische groei ditmaal vandaan?

India is al jaren de grote belofte van beleggers. Helaas komt het er steeds niet helemaal uit. Bureaucratie en zwak beleid hebben India heel veel minder gebracht dan buurland China, dat in de afgelopen 30 jaar het inkomen per inwoner zes keer zo groot zag worden als dat van India.

Dan te bedenken dat China begin jaren 90 veel armer was dan India. Iets ging in China blijkbaar heel goed en in India juist heel slecht. 

Maar volgens Ian Smith en Paul Birchenough, beiden portfoliomanager Azië en aandelen opkomende markten bij Newton IM, zal India nu echt gaan schijnen. Voor het enorme Indiase potentieel dragen zij meerdere argumenten aan. 

Nieuwe wetten

Zo heeft India recent een landelijk belastingsysteem (GST) geïntroduceerd, dat de binnenlandse handel makkelijker maakt. Het dwingt bedrijven zich aan de regels te houden. Belangrijk is dat het de enorme inefficiënties aanpakt bij het vervoer van goederen door India.

Voorheen was het niet ongebruikelijk dat voertuigen meerdere dagen langs de vele provinciegrenzen werden geparkeerd, terwijl vracht van de ene btw-jurisdictie naar de andere ging. India was alles behalve een vrije handelszone.

In 2016 implementeerde India nieuwe faillissementsregels. De zogenoemde Bankruptcy Code helpt schuldeisers eenvoudiger kapitaal terug te vorderen. De wet heeft het kredietklimaat in India flink verbeterd. 

Groei huizenmarkt

De invoering van de Vastgoedwet (RERA) in 2016 is ook een hele verbetering. Het vereist hogere normen van projectontwikkelaars, wat voor duidelijkere garanties voor huizenkopers zorgt. En dus tot snellere ontwikkeling van projecten leidt. Aan kopers geen gebrek.

"De betaalbaarheid van woningen in India op basis van prijs-inkomen is beter dan deze ooit is geweest." India kent een zeer lage hypotheekrente en het woningaanbod is gezond. Volgens een van India's grootste vastgoedontwikkelaars is de totale omvang van de vastgoedmarkt zo'n 50 miljard dollar.

Nu nog. "De Indiase vastgoedmarkt zal veel groter worden door de snelle verstedelijking en een snel groeiende jonge bevolking." Zo'n 66% van de Indiase bevolking is jonger van 35 jaar. India krijgt er nog veel gezinnetjes met kroost bij.

Beter handelsklimaat

Daarnaast noemen de Newton-experts de Ease of doing business index, waarin India is gestegen van plek 142 in 2014 naar plek 63 in 2019. De index is ontwikkeld door de Wereldbank en geeft het gemak van zakendoen in een land aan. 

Een stijging van 124 naar 63 is indrukwekkend, maar het vertelt ook dat 62 landen nog altijd beter dan India scoren. Er is dus nog het nodige werk te verzetten om zakendoen in India tot een prettig en effectief tijdverdrijf te maken. Dat beseft de Indiase regering ook. Die wil India in 2024 in de Top 25 hebben van de zakenindex hebben. 

Tenslotte profiteert ook de Indiase economie van de enorme groei van smartphoneverkoop, die de e-commerce-omzet aanjaagt, maar ook meer bancaire producten toegankelijk maakt. In een land waar veel producten en diensten niet vanzelfsprekend zijn, zorgt internet voor nieuwe mogelijkheden.

Nu oogsten

Volgens Smith en Birchenough zijn de belangrijkste hervormingen, die met de komst van premier Narendra Modi (zie foto) in 2014 in gang werden gezegd, nu wel gepleegd. Na het zaaien kan het oogsten beginnen. 

Beleggers hebben daar al een flink voorschot op genomen. Met de bekendmaking van elke nieuwe hervorming werd het beurssentiment weer iets beter. In de afgelopen vijf jaar is de toonaangevende Sensex grofweg verdubbeld. De coronacrash die in India ongekend krachtig was, is meer dan verteerd.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie