Nieuws

CBDC's zijn goed, PDC's zijn slecht

Digitale valuta kunnen volgens Gilles Moëc van AXA IM leiden tot meer efficiëntie en kostenverlagingen. Mits zij zijn uitgeven door centrale banken. Van PDC's, zoals bitcoin, is Moëc minder gecharmeerd.

Digitale valuta zouden, mits goed gecontroleerd, de financiële efficiëntie van betalingssystemen kunnen verhogen en daarmee de kosten ervan verlagen.

Dat schrijft Gilles Moëc, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers, in zijn nieuwste publicatie, getiteld Crypto Challenge. Hierin staat hij uitgebreid stil bij de enorme impact van digitale valuta op het financiële systeem.

 Gilles Moëc van AXA IM

Moëc merkt een extra aandacht op in het beleidsdenken rondom cryptovaluta’s, onder andere door de Bank for International Settlements (BIS) die het onderwerp behandelt in het jaarverslag.

De BIS wijst erop dat het huidige betalingssysteem duur is. Volgens Moëc verklaart dit waarom centrale banken graag hun eigen digitale munten willen ontwikkelen, de zogenoemde central bank digital currencies (CBDC’s).

Problemen met PDC's

De hoofdeconoom van AXA IM acht daarentegen private digital currency’s (PDC’s), zoals bitcoin, minder geschikt als betaalmiddel. “Afgezien van het liquiditeitsprobleem kunnen PDC's een bron van instabiliteit zijn door internationale bankencrises te verergeren.”

Volgens Moëc vormen bitcoin & co bovendien een onvolmaakte store of value. “De recente schommelingen in de prijs van bitcoin bieden een gemakkelijke illustratie van dat feit. Een ongebreidelde ontwikkeling van PDC’s zou zeer schadelijk zijn voor de financiële stabiliteit."

Toezicht gewenst

Volgens de hoofdeconoom ligt het toezicht op digitale valuta bij centrale banken. “Historisch gezien is het naar onze mening duidelijk dat modern centraal bankieren in feite zeer goed is geweest in het beschermen van individuele monetaire holdings.

"PDC's zijn in de eerste plaats een technologische innovatie die kan worden aangewend om inclusiviteit te bevorderen en het financiële systeem efficiënter te maken, zolang centrale banken er toezicht op houden.”

Lees ook: Bitcoin is geen geld maar een grondstof

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie