Nieuws
Waardebelegger Applied Finance sluit groeiaandelen niet uit
Een goede valuebelegger kijkt volgens Applied Finance naar de toekomstige cashflow van een bedrijf en beoordeelt dan of een aandeel duur is of goedkoop. Dat sluit groeiaandelen zeker niet uit.
Waarde-aandelen worden vooral geassocieerd met goedkope aandelen van bedrijven met een relatief lage groei, maar wel met een winstuitkering. Dit in tegenstelling tot dure groeiaandelen zonder dividenduitkering.
Om te beoordelen of een beursfonds value for money biedt, wordt vaak gekeken naar klassieke maatstaven zoals de koers-winstverhouding, koers-omzetverhouding of de verhouding tussen koers en boekwaarde (price-to-book).
Volgens waardebelegger Applied Finance is dat echter een achterhaalde benadering. Goede value investors kijken volgens medeoprichter Rafael Resendes naar veel meer zaken, waardoor de scheidslijn tussen groei- en waarde-aandelen automatisch kleiner wordt.
R&D
“Wij hebben een andere definitie van value,” zegt Resendes tegen Institutional Investor. Bij de klassieke maatstaven zoals k/w en price-to-book wordt vooral gekeken naar het heden.
"Applied Finance hecht daarentegen veel meer waarde aan de toekomst en kijkt daarom naar zaken als Research & Development, de concurrentieverhoudingen in een sector, het groeipotentieel en de risico’s."
Vooral de R&D van bedrijven speelt een belangrijke rol bij de analyse, waarbij de R&D per bedrijf verschillend gewogen wordt. R&D-uitgaven bij Google zijn bijvoorbeeld meer waard dan bij IBM. “Dat heeft te maken met het groeipotentieel,” zegt Resendes.
Cashflow
De analisten van Applied Finance maken vervolgens een prognose hoeveel winst en cashflow de R&D-uitgaven opleveren in de toekomst, zonder daarbij de concurrentie en de risico’s uit het oog te verliezen.
De analisten maken daarbij gebruik van de bedrijfshistorie. Op basis van die gegevens kan vervolgens beoordeeld worden of een aandeel koopwaardig is voor de lange termijn.
Apple en Nvidia
Volgens Resendes rollen daar aandelen uit die sommige mensen misschien zullen verassen zoals Monster, Mastercard en Apple. Een van zijn beste aankopen van de laatste jaren was Nvidia, gekocht voor dertien dollar per stuk in 2011 en vorig jaar augustus verkocht voor 525 dollar.
Het lijkt misschien nu zo dat Applied Finance vooral in technologiebedrijven investeert. Maar dat is niet zo, zegt Resedes. Door de gekozen benadering komen juist alle sectoren in aanmerking voor een plek in de portefeuille. Elke week worden 20.000 bedrijven door de molen gehaald op zoek naar value stocks. Slechts 50 aandelen kunnen worden opgenomen in de portefeuille.
De resultaten zijn in ieder geval niet slecht, zegt Applied Finance. Hun portefeuille heeft een rendement opgeleverd dat de laatste vijf en tien jaar structurele hoger was dan dat van de S&P 500.