Nieuws

Nee, Big Tech verkeert niet in de problemen

De Amerikaanse Big Tech-bedrijven liggen onder vuur vanwege hun marktmacht. Toch hoeven aandeelhouders zich geen zorgen te maken. Zelfs het meest slechte scenario van opsplitsing hoeft geen slecht nieuws te zijn volgens Capital Group.

Niemand zal ontkennen dat bedrijven als Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google enorm succesvol zijn. De vraag is alleen of ze niet té succesvol zijn in wat ze doen.

De zogenoemde FAANG-bedrijven en een paar andere Big Tech-ondernemingen zijn het laatste decennium gegroeid als kool. De omzet en winst nemen exponentieel toe. Op de beurs steken ze er met kop en schouders bovenuit.

De groei is zo gigantisch dat veel overheden zich zorgen maken over hun te grote macht. Regelmatig worden er vergelijkingen getrokken met het opbreken van het AT&T-monopolie in de telecomsector, begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Kan zoiets weer gebeuren?

Meer rechtszaken

Vermogensbeheerder Capital Group voorspelt in de column Is Big Tech in big trouble? dat het de komende jaren rechtszaken zal regenen. In sommige delen van de wereld zijn ze al behoorlijk ver met het nemen van maatregelen tegen Big Tech. Neem bijvoorbeeld de EU met de in 2018 ingevoerde regels ter bescherming van persoonsgegevens, of nu recentelijk Australië dat internetbedrijven wil laten betalen voor het verspreiden van nieuws.

Maar ook in de VS zelf komt er steeds meer verzet tegen Big Tech. Een extra factor daarbij is dat Democraten en Republikeinen allebei hun eigen redenen hebben voor strenger toezicht. De Democraten willen kartelvorming verhinderen en het verspreiden van haat en fake news. Voor de Republikeinen staat het verhinderen van censuur voorop. Ex-president Trump bijvoorbeeld heeft een Twitterban.

Geen extreme waarderingen

Maar eenvoudig zal het niet zijn om technologiebedrijven te kortwieken. Mocht het alsnog tot opsplitsingen komen, dan hoeft dat niet schadelijk te zijn voor de koers.

Capital Group wijst allereerst op de koers-winstverhoudingen van Big Tech-aandelen. Die zijn volgens de vermogensbeheerder helemaal niet zo belachelijk hoog zoals vaak wordt gesuggereerd. Zeker niet, als de forse winstgroei en gigantische cashreserves in ogenschouw worden genomen. Rechtszaken zijn volgens Capital Group voor een groot deel al in de koersen verwerkt.

Facebook, Alphabet, Apple en Microsoft hebben bijvoorbeeld alle vier een K/W op basis van de verwachte winst over 12 maanden van onder de 30. Dat is niet extreem. Netflix, Amazon en Tesla zitten daar met respectievelijk 52, 66 en 255 wel een stuk boven.

Facebook is opgesplitst meer waard

Volgens Capital Group is het een misvatting om er vanuit te gaan dat een opgesplitst groot techbedrijf minder waard wordt. Capital Group geeft het voorbeeld van Facebook.

Stel dat deze WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger moet afstoten. Dan ontstaan er vier nieuwe beursbedrijven. Is hun gezamenlijke beurswaarde lager dan die van het oude grote moederbedrijf? Capital Group waagt het te betwijfelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie