Nieuws

Echt succesvolle beleggers volgen de anti-momentumstrategie

Onderzoek van Morningstar wijst uit dat de minst geliefde fondscategorieën uiteindelijk het beste scoren. Europese en waarde-aandelen vragen om opgeraapt te worden.

Beleggers zijn als schapen. Als er een over de dam is, dan volgen er meestal meer. Morningstar ziet dit kuddegedrag ook terug bij beleggingsfondsen en ETF’s. Beleggers hebben vaak de neiging met z’n allen hetzelfde te kopen. De ene keer zijn dat bijvoorbeeld groeiaandelen en technologie, dan weer een tijdje value. 

Dat lijkt op het eerste gezegd ook geen slechte strategie. Het is immers makkelijker met de stroom mee te zwemmen dan er tegenin. Maar schijn bedriegt.

Morningstar heeft onderzocht wat het beleggers zou hebben opgeleverd als ze de afgelopen 25 jaar niet de meest geliefde fondsen hadden uitgekozen, maar in plaats daarvan juist de muurbloempjes, die niemand wil hebben. Het resultaat is opzienbarend.

Onbemind doet beter

De selectie gaat als volgt. Een belegger kiest op moment X voor drie fondscategorieën waaruit in het jaar daarvoor het meeste geld is weggevloeid. Drie jaar later wordt de hele portefeuille verkocht, en ingeruild voor opnieuw de drie minst geliefde categorieën. Dat gebeurt zo elke drie jaar.

Wat blijkt? Als hiermee op 1 januari 1994 was begonnen met een bedrag van 10.000 dollar, dan was dat op 31 december 2020 uitgegroeid tot een bedrag van 183.155 dollar. Waren in diezelfde periode steevast de drie meest geliefde fondscategorieën gekocht, dan bedroeg het resultaat 57.708 dollar, heel veel minder.

In de aanbieding

Het is natuurlijk interessant om te kijken welke fondsen dan nu moeten worden aangekocht. De meest onbeminde fondscategorieën van 2020 waren US Large Cap Value Equity, Eurozone Large-Cap Equity en Europe ex-UK Equity. De fondsfavorieten van Morningstar in deze categorieën zijn:

  • JP Morgan US Value met fondsbeheerder Clare Hart, waar Morningstar veel respect voor heeft.
  • Robeco BP US Largecap Equity Met de lange termijnresultaten is weinig mis.
  • iShares Core MSCI EMU UCITS ETF De analisten van Morningstar zijn van mening dat dit fonds een van de beste opties is voor beleggers die blootstelling zoeken aan largecap aandelen uit de eurozone.
  • Uni-Global-Equities Eurozone Kent een ervaren en toegewijd team dat gaat voor een robuuste benadering met een laag risico. 
  • Comgest Growth Europe ex-UK. Profiteert van een sterk analistenteam.
  • Janus Henderson Continental European blinkt uit door eigenzinnigheid. Het fonds trekt zich weinig aan van de benchmark.

Maar shhht... Niet overal rondbazuinen. Anders horen de andere schapen het, en werkt de contraire maar succesvolle strategie niet meer. Wie durft?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's