Nieuws

Analyse helpt bij waardebeleggen

Waardebeleggers hebben de neiging aandelen te laat te kopen en te lang vast te houden. Met AI kan dit voorkomen worden.

De afgelopen dertien jaar waren voor waardebeleggers moeilijk. Ze hadden de trend tegen, waardoor de meeste van hen ver achter bleven bij gemiddelde beursrendementen.

Een manier om wel de markt te verslaan met waardebeleggen, is gebruik te maken van data, aldus Institutional Investor. Zij noemen Robert Davis, senior portefeuillemanager Europese hoog-dividend aandelen bij NN Investment Partners, als voorbeeld van een manager die gebruik maakt van data die helpt om niet in behevioral finance-valkuilen te stappen. 

Markt is niet perfect

Voor waardebeleggers is behavioral finance van fundamenteel belang. Zij gaan er immers vanuit dat de markt niet perfect werkt, waardoor goede aandelen soms ten onrechte worden afgestraft. In theorie is het een kwestie van tijd tot dit gecorrigeerd wordt. 

Wat waardebeleggers echter minder scherp voor ogen hebben, is dat ze zelf ook niet altijd rationeel handelen. In het voorbeeld van NN IP vond Essentia Analytics uit dat er te lang werd vastgehouden aan zowel dalende, als stijgende aandelen.

Het portefeuillebeheer was met andere woorden te statisch. NN IP kocht volatiele aandelen bovendien vaak te laat, als de koers al aan het stijgen was.

Pushberichten

Essentia Analytics loste dit op door de fondsmanager op tijd te berichten over waardeaandelen die volgens de computer zouden moeten worden verkocht of gekocht.

“Voor elk aandeel is er een limiet aan de tijd in portefeuille,” zegt Clare Flynn Levy. “We hebben de neiging lui te worden en de barsten over het hoofd te zien.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen