Nieuws

Pas op met SPAC's

Beleggers in SPAC's worden gouden bergen beloofd. Maar hoe realistisch is dat?

Een SPAC, afkorting voor Special Purpose Acquisition Company, is een fonds zonder activiteiten dat naar de beurs gaat. Met het opgehaalde kapitaal zoekt het management een overnamekandidaat, die vervolgens wordt omgetoverd tot een beursfonds. Omdat beleggers eigenlijk een blanco cheque geven, wordt zo’n lege beurshuls ook wel blanco cheque-fonds genoemd. 

In Nederland is het Bredase techbedrijf CM.com vorig jaar naar de beurs gegaan na een fusie met het lege beursvehikel Dutch Star Companies One.

Verder behoren bedrijven als de Chinese elektrische autofabrikant Nikola en ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic tot de meest in het oog springende producten van dergelijke SPAC-constructies.

SPAC-explosie

Volgens Barron’s is de markt voor SPAC's vorig jaar explosief gegroeid dankzij een vloedgolf aan liquiditeit, de bubbelende markt en onverzadigbare beleggers op zoek naar nieuwe bedrijven om in te beleggen.

In 2020 haalden 248 SPAC's door middel van IPO's een bedrag op van in totaal 83 miljard dollar, zo heeft SPAC Insider becijferd. Tot nu zijn er dit jaar nog eens 118 SPAC's naar de beurs gegaan.

Zoals gezegd gaan de oprichters van een SPAC met het opgehaalde geld op zoek naar een bedrijf om mee te fuseren tot een nieuw beursfonds. Mocht dat niet binnen twee jaar lukken, dan krijgen aandeelhouders hun inleg terug.

De boot missen

Alleen, wanneer is een goed moment om in te stappen? Wie wacht met investeren tot een lege beurshuls zijn fusie heeft voltooid, heeft de boot waarschijnlijk al gemist, zo concludeert onderzoeksbureau Edge Consulting Group na een onderzoek naar de rendementen van SPAC's in de afgelopen vijf jaar.

Uit onderzoek van 115 voltooide SPAC-fusies van 2016 tot eind 2020 bleek dat 65% van de aandelen een maand nadat de fusie was voltooid was gedaald. Een jaar na de fusie stond 71% van de aandelen lager.

Rooskleurige toekomst?

SPAC-aandelen stijgen bijna altijd in de dagen na de aankondiging van de fusie. Het bedrijf in kwestie voorspelt ook vaak een rooskleurige toekomst. Dat houdt in dat de aandeelhouders hun grote klapper maken voordat de deal wordt gesloten. Volgens The Edge behaalde de meerderheid van de SPAC's positieve rendementen in de maanden tussen de bekendmaking en de afronding van de fusie.

Het probleem met beleggen vóórdat de fusie een feit is, is dat beleggers in deze fase weinig mogelijkheden krijgen om goed uit te zoeken met wat voor bedrijf ze in zee gaan, waarschuwt The Edge.

De staat van dienst van het managementteam is vaak de enige manier om een dergelijk bedrijf op waarde te schatten. "Daarom worden posities voorafgaand aan de datum van de fusie omringd door een grote hoeveelheid onzekerheid, die alleen maar toeneemt naarmate de positie eerder wordt ingenomen," stelt The Edge in zijn onderzoek.

Beleggen of speculeren?

Hoewel het verboden is voor een SPAC om beleggers voor te liegen, zijn opmerkingen over de toekomstige groei en financiële doelstellingen op de lange termijn beschermd door de standaard disclaimer dat de werkelijke resultaten wezenlijk kunnen verschillen van het geschetste toekomstbeeld.

Als de fusie eenmaal rond is, zullen de fundamentele factoren van het bedrijf de toekomstige groei van het aandeel bepalen. Het zal niet verbazen dat de realiteit niet altijd overeen komt met de voorspellingen.

Beleggers die geld stoppen in een SPAC voordat de fusie wordt aangekondigd, kunnen zich het beste richten op de staat van dienst van het managementteam en de prestatie-afhankelijke beloning van de SPAC-sponsor. Desondanks brengt beleggen in een SPAC altijd een zekere mate van speculatie met zich mee. 

Lees ook: SPACS, de hotste belegging van dit moment

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's