Nieuws
Begrip emerging markets over houdbaarheidsdatum
De term emerging markets werd 40 jaar geleden bedacht door een Nederlander. Het werd een enorm succes, maar de verzamelnaam slaat nu nergens meer op, zegt Dan Mikulskis, partner bij beleggingsadviseur LCP.
Veel beleggers weten dit niet, maar de verzamelnaam opkomende markten komt van een Nederlander, Antoine van Agtmael die in 1981 werkte bij de Wereldbank. Hij zocht naar een naam voor een aandelenfonds waarmee institutionele beleggers zouden kunnen beleggen in ontwikkelingslanden.
Eerst werd het begrip Derde wereld aandelenfonds geopperd, maar dat werd afgeschoten vanwege de negatieve bijklank. Van Agtmael bedacht toen emerging markets, omdat dat iets positiefs uitstraalt. De rest is geschiedenis. EM als effectencategorie begon klein, maar is nu uitgegroeid uit tot een markt waar biljoenen in omgaan.
De vraag is of EM nog wel de goede naam is voor een breed scala aan landen. Beleggingsadviseur Dan Mikulskis van LCP heeft zo zijn twijfels. In zijn blog Real Returns schrijft hij waarom de term EM achterhaald is.
Te simpel
- De wereld onderverdelen in twee markten is een te grove simplificering van de werkelijkheid. Mikulskis haalt de Zweedse geneeskundige en statisticus Hans Rosling aan, die een onderverdeling in vier gradaties van ontwikkeling voorstelt. Probleem daarvan is alleen dat het psychologisch gezien lastig is voor beleggers om zich te identificeren met groepen die verder dan één laag van hen verwijderd zijn. Landen als Afghanistan, Iran en Mozambique worden daardoor snel op een hoop gegooid, terwijl daar natuurlijk grote verschillen tussen zijn.
- EM-landen zouden op een gegeven moment in de ontwikkelde groep terecht kunnen komen. Toch gebeurt dit maar zelden.
- Sommige opkomende markten zijn feitelijk al hoogontwikkeld, of hebben in ieder geval regio’s en/of steden die zo te rubriceren zijn. Denk bijvoorbeeld aan steden in China, Zuid-Korea, Brazilië, Katar, Maleisië of Rusland.
Investopedia omschrijft EM als volgt: “Critically, an emerging market economy is transitioning from a low income, less developed, often pre-industrial economy towards a modern, industrial economy with a higher standard of living.” Dat slaat in ieder geval nergens op, vindt Mikulskis.
Goede ideeën gevraagd
Wat Milkulskis het meest dwars zit, is dat beleggers kansen mislopen doordat alle EM-landen op één hoop worden gegooid. Hij stelt daarom voor het begrip opkomende markten overboord te gooien en op zoek te gaan naar iets nieuws.
Welke classificatie dat dan zou moeten zijn, daar heeft hij niet direct een antwoord op. U zou kunnen denken aan een veel complexere indeling waarin allerlei factoren worden meegenomen zoals de aanwezigheid van goede infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, het bedrijfsklimaat, de omvang van de (staats)schulden en de vrijheid van kapitaalstromen.
Beleggers zouden ook een indeling kunnen maken naar omvang van de kapitaalmarkt of het bbp.