Nieuws

Banken zijn koopwaardig post-corona

Banken zitten samen met andere waarde-aandelen al jaren in het verdomhoekje. Maar er is reden voor optimisme, zegt een ECB-insider tegen Citywire.

Lage rentemarges, de dreiging van een nieuwe schuldencrisis en economische krimp: de coronacrisis zorgt voor een giftige cocktail voor banken. Vooral in Europa - dat nog altijd de naweeën voelt van de euro - en kredietcrisis - wordt gevreesd voor een nieuwe golf van probleembanken.

Geen wonder dus dat de banksector het in 2020 slecht deed, met een koersdaling van meer dan 40% voor de iShares Europe Stoxx 600 Banks ETF tussen januari en eind oktober.

Maar gelukkig werd het beeld in het laatste kwartaal wel iets beter. Dat komt in de eerste plaats door de vaccins. Maar er zijn meer factoren die optimistisch stemmen voor de toekomst, zegt een Europese bankpresident tegen Citywire.

Dividend komt terug

Allereerst mogen we constateren dat banken de coronacrisis veel beter in zijn gegaan dan de krediet- en eurocrisis. Zowel in Europa als de VS zijn de bankbalansen sterk verbeterd door een combinatie van strenger toezicht en hogere eisen aan reserves en slechte leningen.

De banken kunnen dus tegen een stootje, zelfs al zou het aantal faillissementen in 2021 oplopen. Daar komt in Europa het verbod op dividenduitkeringen in 2020 bij.

Ook dat heeft de financiële positie van banken geen kwaad gedaan. Al met al levert dat goede vooruitzichten op voor dividenduitkeringen in de toekomst, als de economie weer aantrekt. 

Terug naar normaliteit

Tijdens de coronacrisis is bijna niets normaal. Het gedwongen binnen zitten, de grote hoeveelheid overheidssteun en de kwantitatieve verruiming door centrale banken hebben gezorgd voor heel veel nieuwe (overheids)schulden tegen een extreem lage rente. Voor de banken is dat niet fijn.

Maar het heeft er alle schijn van dat de situatie zich zal verbeteren als het coronavirus onder controle is. Consumenten en bedrijven hebben meer gespaard dan normaal, blijkt uit de cijfers. Dat wijst op een inhaaleffect als de economie weer opengaat. Dat zal de inflatie een duwtje in de rug geven en centrale banken dwingen tot een gematigder beleid.

Je moet volgens de bankier niet gelijk denken aan renteverhogingen, maar wel aan minder inkoop van obligaties (QE). Dat zal ongetwijfeld een positief effect hebben op de rentecurve - het verschil tussen korte en lange rente. En dat klinkt als muziek in de oren van banken.

Betere bedrijfsmodellen

De financiële problemen en het strengere toezicht na de kredietcrisis, hebben niet alleen voor hogere kosten gezorgd. Het heeft er ook voor gezorgd dat de meeste banken hun bedrijfsmodellen hebben verbeterd. Kapitaal wordt nu efficiënter ingezet dan tien jaar geleden. Dat komt de winstmarges ten goede.

En dan is er nog de concurrentie van fintechs. Soms wordt de opkomst van bedrijven als Adyen uitsluitend negatief bezien, maar in werkelijkheid zorgen de fintech-bedrijven ook voor extra werk bij de oude banken die uiteindelijk nog altijd de meeste producten en diensten leveren. 

"The innovation may be coming from outside the traditional sector, but the products, services and efficiencies created are within the scope of established players"

Consolidatiegolf komt eraan

Ten slotte mogen we niet vergeten dat banken relatief lage waarderingen hebben. Als dat gecombineerd wordt met de opkomst van fintech en het groeiende besef (met name in Europa) dat er teveel banken zijn.

Dan mogen beleggers ervanuit gaan dat er de komende jaren een consolidatiegolf aankomt. En die zijn bijna altijd goed voor de aandelenkoersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie