Nieuws

Dat was de dollarzwakte

Drie redenen waarom de dollarzwakte volgens Stephanie Holtze-Jen van DWS binnenkort voorbij is.

Eurobeleggers die in dollars beleggen, hebben dat in hun portemonnee gevoeld. Het jaarrendement werd aanzienlijk gedrukt door de zwakke Amerikaanse munt.

Veel marktwatchers verwachten dat de dollar het komende jaar zwak blijft, maar Stefanie Holtze-Jen, valutaspecialist bij de Duitse vermogensbeheerder DWS, denkt daar anders over. Zij houdt vast aan een euro/dollar koers van 1,15 aan het eind van 2021. Daar voert zij drie redenen voor aan.

 1. Meer Amerikaanse steun
  De groeikloof tussen de VS en de eurozone neemt waarschijnlijk verder toe. “De 1900 miljard dollar aan steunmaatregelen van de nieuwe Amerikaanse regering geven naar verwachting een sterke impuls aan de Amerikaanse economie. Ook wordt Biden’s verzoeningstaal door de markten gehoord.”
  Ook verwacht Holtze-Jen dat de gevreesde Amerikaanse belastingverhogingen niet snel worden doorgevoerd. “Door de massale steun en die marktvriendelijke Democratische houding - in combinatie met het hogere groeipotentieel van de Amerikaanse economie en de meer flexibele arbeidsmarkt - zal het economisch herstel in de VS een stuk dynamischer zijn dan in Europa."

 2. Vaccinaties in de VS verlopen sneller
  Holtze-Jen: “Het vaccinatieproces verloopt - tot dusver althans - op het Europese vasteland veel trager dan in de VS. Eind januari was in de VS al zes procent van de bevolking gevaccineerd, driemaal zoveel als in Europa.” Als dit tempo aanhoudt, dan moet in augustus 2021 zo’n 60% van de Amerikaanse bevolking zijn gevaccineerd. In continentaal Europa daarentegen, duurt het met het huidige tempo tot begin 2022 voordat deze mijlpaal is bereikt." In dit scenario wordt de groeikloof tussen de VS en Europa alleen nog maar groter en komt de euro nog meer onder druk te staan.

 3. Aanpassing Fed-beleid
  Met de komst van Biden is de politieke druk, die Trump op de Fed zette om de dollar laag te houden, verdwenen. De nieuwe Amerikaanse minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Fed, Janet Yellen, volgt de door Trump ingezette koers niet langer. "Zij vindt dat de waarde van de dollar moet worden bepaald door de vrije handel op de valutamarkt," zegt Holtze-Jen.

  Ook de ECB is sinds het begin van de pandemie beducht voor de snel stijgende waarde van de euro en heeft daarom een onderzoek gestart naar de oorzaken van deze waardestijging. De nadruk zal liggen op de vraag of verschillende stimuleringsmaatregelen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de wisselkoers. Bestuursleden van de ECB, zoals Klaas Knot, wijzen op instrumenten als renteverlagingen om de waardestijging van de euro tegen te gaan. Ofwel, aan de valutakant ziet het er voor eurobeleggers die in 2021 in dollaractiva beleggen dus veel beter uit dan vorig jaar," aldus Holtze-Jen.

Lees ook: Waarde dollar zal zeker dalen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen