Nieuws

Beleggen tegen kanker: Ethisch en lucratief

Gisteren was het wereldkankerdag. Voor beleggers is er de keuze tussen doneren of het opzoeken van een themafonds dat zich speciaal richt op de strijd tegen kanker, zoals Candriam Equities Oncology Impact. Bedenker en portefeuillemanager Rudi van den Eynde over het succes van een nichefonds dat reuze groot werd.

Ieder jaar wordt er op 4 februari stilgestaan bij kanker, een ziekte waar een op de drie mensen volgens het KWF mee te maken krijgt. Tellen we familie en vrienden daarbij op, dan zal de ziekte iedereen raken. Vandaag is het wereldkankerdag.

Voor beleggers, die het gevecht met kanker willen aangaan, is er de keuze om te doneren of een themafonds op te zoeken dat zich speciaal richt op de research, diagnose en behandeling van kanker, zoals Candriam Equities Oncology Impact.

Dit succesvolle fonds werd in november 2018 gelanceerd, en heeft inmiddels meer dan twee miljard dollar onder beheer. Afgelopen twaalf maanden boekte het een rendement van ruim 20%. Volgens bedenker en portefeuillemanager Rudy van den Eynde liet dit themafonds de brede gezondheidsindex sinds lancering ver achter zich.

Hoe kwam u op het idee om Candriam Equities Oncology Impact op te zetten?
Rudy van den Eynde: “Bij Candriam bestaat veel ervaring in het beleggen in gezondheidsbedrijven. Kanker is een dodelijke en wijdverbreide ziekte. Iedereen krijgt er direct of indirect mee van doen. Door de heersende vergrijzing zullen nog meer mensen met de ziekte worden gediagnostiseerd.”

Rudi van den Eynde van Candriam

“De strijd tegen de ziekte kan worden gevoerd door donaties. Maar wij dachten aan het opzetten van een fonds om zo tegen kanker te vechten door bijvoorbeeld in kleine veelbelovende bedrijven te beleggen. Daarnaast gaat 10% van de fee naar organisaties die patiënten en research ondersteunen.”

Hebben we hier te maken met een grote beleggingsmarkt?
“Breed en groot genoeg om goede keuzes te maken. In totaal zijn 450 beursgenoteerde bedrijven in deze markt actief, de een meer dan de ander. Daarvan zijn er 300 echt relevant voor de behandeling van kanker. De fondsportefeuille telt momenteel 64 aandelen. Dat zijn bedrijven die het verschil voor patiënten kunnen maken en die ook beleggingstechnisch kansrijk zijn.”

Aan toestroom van beleggers geen gebrek?
“Dat klopt. Oorspronkelijk rekende ik erop dat het nichefonds zou zijn. Uiteindelijk is het een doorslaand succes geworden met meer dan twee miljard dollar onder beheer. Mensen voelen zich aangetrokken door het ethisch aspect van de fonds of van de performance, en in de meeste gevallen door beide.”

Zit er een beetje ontwikkeling in de strijd tegen kanker?
“In diagnose, research en medicijnen is er duidelijk sprake van vooruitgang, evolutionair en soms revolutionair. Zo wordt er bijvoorbeeld veel verwacht van een nieuwe generatie antilichamen die T-cellen helpen kankercellen te vernietigen. De innovatie is overweldigend. Maar kanker is geen ziekte die met een medicijn kan worden opgelost. Er bestaande honderden soorten kankers die alle hun eigen behandeling vragen. Elke nieuw medicijn is een stap voorwaarts, maar er moeten nog veel stappen worden gemaakt.”

Kankerbehandelingen zijn erg duur. Vooral in de VS is daar discussie over. Is dat een risico voor beleggers?
“De Amerikaanse discussie over medicijnprijzen is voor alle beleggers in gezondheidsfondsen een risico. Wel zorgt concurrentie ervoor dat prijzen naar beneden kunnen worden onderhandeld. Maar dat de prijs van een kankerbehandeling soms erg hoog is, heeft een reden. Sommige medicijnen zijn slechts geschikt voor 20 tot 30.000 patiënten wereldwijd. De research moet wel kunnen worden terugverdiend.”

“Maar vergeet niet, patentbescherming is niet eeuwig. Ervan uitgaande dat een patent een duur heeft van 20 jaar en dat de helft van de tijd nodig is om een medicijn op de markt te krijgen, betekent dat de looptijd van een patent tien jaar is. Valt het patent daarna weg, dan stort de prijs in elkaar, van goedkoop tot spotgoedkoop. Door het patentsysteem is er stimulans tot innoveren. Maar natuurlijk, prijzen moeten redelijk blijven. Daarover is discussie. Ik verwacht niet dat de huidige Amerikaanse regering sterk zal ingrijpen in de prijzen. Geen regering ter wereld zal innovatie willen stoppen door de prijzen omlaag te brengen.”

“Daarnaast is beleggen in met name biotechbedrijven altijd risicovol. Dat risico wordt kleiner door in meer aandelen te beleggen door mensen die er verstand van hebben.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Outlook 2022