Nieuws

De beste assetallocators van 2020

Gisteren werden voor de zesde keer de Asset Allocation Awards uitgereikt door Alpha Research. J.P. Morgan AM ging met de belangrijkste prijs, Asset Allocation Overall, naar huis. Welke beleggingshuizen wonnen de andere vier prijzen? Of anders gezegd, wie zeilde het beste door het bewogen coronajaar 2020?

Gisteren werden de jaarlijkse Asset Allocation Awards door Alpha Research uitgereikt. Online ditmaal, zoals tegenwoordig alles online gaat. 

Wat betreft de methodologie. Voor het vinden van de winnaars heeft Eelco Ubbels van Alpha Research een jaar lang zestig verschillende rapporten uitgeplozen en de vele adviezen beoordeeld op hun rendementswaarde ten opzichte van de consensus.

Om een award te winnen moet een rapport openbaar zijn en frequent worden gepubliceerd. Aanbevelingen moeten helder zijn. Daarnaast moet in een publicatie voor minstens vier van de vijf beleggingscategorieën een advies zijn afgegeven.

Dit zijn de vijf winnaars. Dit deden ze beter dan de concurrentie.

Prijs: Assetallocatie algemeen
Winnaar: Franklin Templeton
Rapport: Asset Allocation Views (maandelijks)

Franklin Templeton heeft vorig jaar de consensus royaal verslagen. Het beleggingshuis nam een aantal contraire - en achteraf gezien - juiste beslissingen. Zo was het vanaf januari tot en met maart onderwogen in grondstoffen, terwijl de consensus neutraal was. Grondstoffen was in die maanden de slechtst presterende beleggingscategorie met rendementen van respectievelijk -9,69%, -7,61% en -29,26%.

Wat betreft aandelen was Franklin Templeton in februari neutraal gewogen en onderwogen in maart, terwijl de consensus juist een koopaanbeveling afgaf. Aandelen daalden in deze maanden met 7,58% en 13,19%.

Positief pakt ook de neutrale visie op obligaties in januari en februari uit, terwijl de consensus negatief stond tegenover fixed income. Obligaties waren in deze maanden de best presterende beleggingscategorie met rendementen van 2,56% en 1,55%.

De reactie van Euchene Podkaminer, hoofd research bij Franklin Templeton Investments: "Voor onze grondstoffenadviezen was het belangrijk om te zien hoe de energiemarkt zich zou ontwikkelen. Wij rekenden op een daling van de vraag. Metalen beoordeelden wij als duur. Dat verklaart vooral het negatieve advies voor grondstoffen in de eerste maanden van 2020. Afgelopen jaar was een bijzonder dynamisch jaar. Ik hoop dat 2021 rustiger wordt."

Prijs: Regio-allocatie
Winnaar: Aegon AM
Rapport: House view (maandelijks)

Aegon AM heeft in februari en maart gescoord door de aandelenregio VS te onderwegen ten opzichte van de consensus, die juist overwogen was. Amerikaanse aandelen verloren in de twee maanden 7,39% en 12,16% aan waarde. Ook in augustus en september was Aegon AM met een neutraal advies voor Amerikaanse aandelen negatiever dan de positief ingestelde consensus. Amerikaanse aandelen deden die twee maanden respectievelijk -1,88% en 2,01%.

Slim was ook de call in april om Japanse aandelen te overwegen tegenover een neutrale consensus. Het leidde tot een rendement van 11,06%. Ook in november en december was Aegon AM positiever over Japan dan de consensus. In die maanden gingen Japanse aandelen omhoog met  11,65% en 2,87%.

Reactie Olaf van den Heuvel, CIO Aegon AM, over Japan: "Onze Japanexpert was jarenlang negatief over Japan maar dat veranderde vorig jaar. Hij beoordeelde Japanse aandelen als te goedkoop, terwijl de corporate governance van Japanse bedrijven onverminderd verbetert."

Prijs: Creditallocatie
Winnaar: Legal & General Investment Management
rapport: Q4 Outlook (driemaandelijks)

Niemand zeilde afgelopen jaar beter door de complexe wereldwijde obligatiemarkt als Legal & General. Het beleggingshuis was bijvoorbeeld in februari en maart als een van de weinige onderwogen in kredietwaardige bedrijfsobligaties. Een prima call, want credits deden het in deze maanden niet al te best met rendementen van -0,84% en -7,12%.

In april ging Legal & General van onderwogen naar overwogen in bedrijfsobligaties, terwijl de consensus neutraal bleef. Bedrijfsobligaties stegen die maand 5,06% in waarde.

Goed pakte ook de beslissing uit om high yield-obligaties in februari en maart te onderwegen, terwijl de consensus neutraal was. High yield-obligaties verloren in deze twee maanden 1,16% en 10,96%.

Reactie Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie bij L&G IM: "De reden van de onderweging van bedrijfsobligaties begin vorig jaar? Een groot percentage van credits zijn BBB-bedrijven, waarvan de spread volgens ons te krap was. Dat maakte ons voorzichtig, zoals we om dezelfde reden ook niet happig waren om high yield-obligaties te kopen."

Prijs: Sectorallocatie
Winnaar: Columbia Threadneedle Investments
Rapport: Asset Allocation Update (maandelijks)

Wat maakt Columbia Threadneedle tot de beste sectorallocator in 2020? Nou, in april was het beleggingshuis overwogen communication services ten opzichte van een neutrale consensus. Deze sector ging die maand met 11,20% omhoog. In augustus stond Columbia neutraal tegenover consumer discretionary, terwijl de consensus onderwogen was. Aandelen uit deze sector stegen die maand met gemiddeld 8,89%.

Columbia Threadneedle scoorde ook door de sector energie tot en met juni op verkoop te hebben staan, waar de consensus voor houden ging. In de eerste drie maanden van 2020 ging de energiesector zwaar onderuit met rendementen van -8,04%, -13,09% en -29,19%.

Ten slotte pakte het verkoopadvies van Columbia Threadneedle voor financials in het eerste kwartaal van 2020 goed uit. Banken en verzekeraars verloren toen 2,01%, 8,57% en 21,47% 

Reactie Maya Bhandar, portefeuillemanager Multi-Asset at Columbia Threadneedle Investments: "Het laatste jaar was een bijzonder beursjaar. Financials en energie stonden vooral op onderwogen doordat we in andere sectoren betere kansen zagen. Financials houden last van de lage rentes. De energiesector heeft te maken met een energietransitie." Over communication services blijft Colombia positief. "We hebben hier te maken met bedrijven als Alphabet die moeilijk zijn te verslaan en bijzonder veel cashflow genereren."

Prijs: Assetallocatie Overall
Winnaar: J.P. Morgan AM
Rapport: Global Asset Allocation Views (driemaandelijks)

De mooiste prijs gaat dit jaar naar J.P. Morgan AM. Het Amerikaanse beleggingshuis toonde zich de beste assetallocator door in 2020 met name sterke adviezen af te geven voor obligaties en de goede aandelenregio's te selecteren.

Zo was J.P. Morgan AM in maart en april onderwogen obligaties opkomende markten (EMD), terwijl de consensus juist overwogen was. EMD beleefde een slechte maart maand met een negatief rendement van 14,02%.
Ook het neutrale advies voor aandelen opkomende markten in diezelfde maand was een goede call. De positieve consensus zag aandelen opkomende markten in maart met 15,33% onderuit gaan.

Ook Europese aandelen werden door J.P. Morgan AM gedurende de eerste drie maanden van 2020 onderwogen ten opzichte van een neutrale consensus. De rendementen waren in die periode respectievelijk -1,50%, -7,08% en -16,91%. Het overwegen van Europese aandelen in november ten opzichte van een neutrale consensus pakte weer heel goed uit. Europese aandelen behaalden die maand het super rendement van 13,69%.

Contrair en juist was ook het advies om in maart staatsobligaties te kopen, terwijl de consensus negatief was. Staatsobligaties daalden die maand weliswaar met 3,51%, maar het was daarmee wel de best presterende obligatiecategorie.
Ook het onderwegen van high yield-obligaties in maart bleek een goede keuze. High yield-obligaties verloren tijdens de grote sell-off 10,96%.

Reactie John Bilton, hoofd Global Multi-Asset Strategy bij J.P. Morgan AM: "De onderweging van EMD begin 2020 was vooral het gevolg van de relatief lage liquiditeit die deze markt kenmerkt. Wij wilden dat risico niet lopen. Maar toen bleek dat Azië beter uit de crisis kwam dan de rest van de wereld kochten we allereerst Aziatische aandelen bij en verhoogden we daarna het advies voor EMD naar kopen."

Ook voor de komende tien jaar verwacht Bilton de beste rendementen in de opkomende markten. "Ook omdat we denken dat de dollar de komende jaren verder aan kracht verliest." De gouden jaren van de VS met de opkomst van Big Tech zijn volgens hem voorbij.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie