Nieuws

Beleggers neigen tot waanzin

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen, maar beleggers wel, oordeelt beleggingsanalist en ETF-specialist Larry Swedroe. "Zij proberen telkens weer de meest succesvolle fondsmanagers te selecteren en falen elke keer weer."

Hoe dom kunnen beleggers zijn? Heel dom, beweert Larry Swedroe in zijn blog The Definition of Investor Insanity. Zoals de kop boven het stuk zegt, is het zelfs nog erger dan domheid, er is volgens hem sprake van waanzin.

Beleggers maken telkens weer dezelfde fout en lijken niet in staat die te corrigeren. Swedroe vergelijkt het met de Griekse mythologische figuur Sisyphus die, omdat hij de goden heeft belazerd gedoemd is eeuwig een rotsblok een berg omhoog te duwen dat, als deze bijna boven is, weer naar beneden rolt.

Van groot tot klein

De waanzin waar Swedroe op doelt, is dat beleggers (van groot tot klein) de neiging hebben hun vertrouwen te geven aan actieve fondsmanagers die het in het nabije verleden goed hebben gedaan.

Het is een strategie waar meermaals van gebleken is dat die niet werkt. Vrijwel alle onderzoeken wijzen uit dat het zelden voorkomt dat een fondsmanager over een langere periode de markt verslaat.

Swedroe: “De meeste beleggers denken dat beursprestaties in het verleden een soort garantie bieden voor de toekomst. Dat zit zo ingebakken in onze cultuur dat er bijna niemand is die zich afvraagt of het wel klopt.”

Proces analyseren

Wat beleggers zich zouden moeten afvragen is: “Als het proces dat ik gebruik om actieve fondsmanagers te selecteren faalt en ik gebruik precies dezelfde methode de volgende keer weer, dan is mijn strategie toch gedoemd te mislukken?"

Het antwoord is pijnlijk duidelijk. Als een beleggers zijn gedrag niet verandert, dan moet hij hetzelfde resultaat verwachten als de vorige keer en de keer daarvoor.

Swedroe: "Desondanks zijn er maar weinig beleggers die eraan hebben gedacht zichzelf deze eenvoudige vraag te stellen.”

Baat bij de waanzin 

Het probleem zit volgens Swedroe dieper dan bij het beperkte intellectuele vermogen van de mens. Het is helaas zo dat er een hele industrie volgens hem afhankelijk is van die domheid.

Bij actief management gaan heel veel banen verloren als actieve fondsen worden verruild voor passieve.

"It is important to understand that neither the purveyors of active management nor the gatekeepers want you to ask that question. If you did, they would go out of business"

Wat is Swedroe’s remedie voor de waanzin? Dat is evident. Schuif de actieve managers opzij en stap in de wereld van ETF’s en indexfondsen. Dat is een wereld zonder fondsmanagers die fouten maken en hoge provisies vragen. Even goed presteren als de benchmark is goed genoeg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie