Nieuws

Natixis IM zet verkoop H2O door

Natixis IM neemt definitief afscheid van zijn meerderheidsbelang in het in zwaar weer verkerende Britse fondsenhuis H2O.

De Franse vermogensbeheerder Natixis Investment Management heeft er volgens verschillende media, waaronder Bloomberg en Citywire, mee ingestemd om zijn meerderheidsbelang van 50,1% terug te verkopen aan het management (en andere eigenaren) van het in Londen gevestigde fondsenhuis H2O. Dat is wel onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder.

Het bericht komt niet als een verrassing. Natixis had in november al aangekondigd dat het van zijn aandelen af wil. Dat heeft alles te maken met de crisis waarin H2O zich in bevindt.

Illiquide leningen 

Zoals IEXProfs eerder meldde, speelt het Multibonds-fonds daarbij een belangrijke rol. Dit fonds, dat een tijd onderdeel uitmaakte van de IEX Fonds 40-index, en nog een paar andere fondsen, worstelen sinds het uitbreken van de coronacrisis met een aantal zogenoemd slechte leningen die moeilijk verkoopbaar zijn.  

Nadat beleggers vorig jaar het vertrouwen in de fondsen hadden verloren, besloot H2O eind augustus, op advies van de Franse toezichthouder AMF, het Multibonds-fonds en nog zes andere fondsen voor vier weken te sluiten. Het ging daarbij om meer dan tien miljard euro waar beleggers voorlopig niet bij konden.

Opsplising

In oktober besloot H2O vervolgens het Multibonds-fonds op te splitsen in twee delen - een deel met makkelijk verhandelbare schulden en een deel met illiquide lenigen. H2O zei op die manier het beste uit de portefeuille te willen halen voor alle aandeelhouders. De illiquide portefeuille wordt nu stukje bij beetje verkocht.

Windhorst

Voor Natixis was deze herstructurering blijkbaar onvoldoende om aan zijn aandelen vast te houden. Dat komt ook doordat er een vies luchtje hangt om de illiquide portefeuille van H2O. Deze is namelijk voor een groot deel gerelateerd aan de controversiële ondernemer Lars Windhorst, die in 2019 door de Duitse zakenkrant Handelsblatt werd geportretteerd als onbetrouwbaar.

Aanvankelijk had dat niet zoveel effect op de koers, tot vorig jaar de coronacrisis uitbrak en H2O met de onverkoopbaar illiquide leningen in zijn maag zat. Sindsdien is het fonds in een diep gat gevallen met flinke verliezen voor beleggers tot gevolg. Dat overigens wel nadat in de jaren ervoor de illiquide portefeuille flinke rendementen had opgeleverd. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie