Beleggers in staatsobligaties uit opkomende markten en in frontier markets hebben ondanks de coronacrisis een redelijk jaar achter de rug. Na de crash van maart hebben de meeste obligatiekoersen zich hersteld.
Onder andere dankzij het besluit van de G20 om de 73 allerarmste landen uitstel van betaling te geven. Verder waren ook de stimuleringsmaatregelen van westerse overheden van groot belang.
Volgens Bloomberg zouden landen zonder deze maatregelen in betalingsproblemen komen. Voor 2021 zijn de economische vooruitzichten weer wat beter dankzij de start van de coronavaccinprogramma's. Maar dat wil nog niet zeggen dat de kou uit de lucht is, zeggen analisten.
Exit-strategie
"Zelfs met veel financiële steun voor frontier markets, zijn er nog veel landen met onhoudbaar hoge schulden,” zeggen Jane Brauer en Andrew MacFarlane van Bank of America Corp. “De markt zal heel kritisch kijken naar de exit-strategieën zijn van deze landen uit een schuldenval.”
“Vooruitkijkend naar 2021 kunnen beleggers verwachten dat coronavaccins zorgen voor wind in de rug van veel high-yield-obligaties,” zegt Richard Briggs van GAM Holdings in Londen. “Maar staatsobligaties zijn wat dat betreft een buitenbeentje.”
Op randje van wanbetaling
Wat helpt, is dat er in 2020 met een aantal van de financieel zwakste landen afspraken zijn gemaakt over herstructurering van de schulden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Argentinië, dat nieuwe afspraken wist te maken met crediteuren over een schuldpakket van 65 miljard dollar.
Hetzelfde geldt voor Ecuador (17,4 miljard dollar), dat bovendien een kredietlijn kreeg van het IMF voor 6,5 miljard dollar.
Toch gelden Argentinië en Ecuador nog altijd als hoog-risico-landen. Dat komt door de slechte reputatie. Zo heeft Ecuador in het verleden maar twee keer een internationale schuld helemaal terugbetaald. De angst is groot dat dit weer het geval zal zijn als er volgend jaar een linkse regering wordt verkozen.
Libanon
Twee landen die nog midden in de onderhandelingen over schuldsanering zitten, zijn Zambia en Libanon. Beiden waren gedwongen hulp aan te vragen bij het IMF omdat ze hun schulden niet konden betalen.
Libanon heeft alle betalingen op zijn schuld van 30 miljard dollar gestaakt. Naast het coronavirus speelde daarbij ook de explosie in de haven van Beiroet een rol, waarbij 200 mensen het leven verloren en er een fysieke schade aan gebouwen ontstond van bijna vijf miljard dollar.
Lage olieprijs
Twee andere landen die door de pandemie in grote problemen kwamen, zijn Sri Lanka en Angola. Sri Lanka zag het toerisme instorten. Angola had last van de olieprijscrash.
Sri Lanka kon tot dusver wel zijn schulden betalen. Analisten verwachten dat dit ook in 2021 het geval zal zijn.
Angola sloot met China een deal over de sanering van een lening van zes miljard dollar. Of er meer schuldsaneringen volgen, hangt sterk af van de olieprijs. Angola is na Nigeria de grootste olieproducent van Afrika.
Bij de kleinere landen ziet Bloomberg onder andere problemen in Laos, Belize en Suriname, dat in deplorabele staat is achterlaten door de regering van Desi Bouterse.