Nieuws

Alle ballen op China

Meer groei, meer rente, meer ambitie. Voor beleggers is het steeds lastiger om Chinese beurzen (aandelen én obligaties) te negeren.

"China is inmiddels de grootste economie ter wereld, gebaseerd op absolute koopkracht en de Chinese economie groeit door. De Chinese economie zal in 2050 waarschijnlijk goed zijn voor 25% van het wereldwijde bnp. West-Europa zal dan minder dan 10% van het wereldwijde bnp uitmaken."

"Daarbij is de kracht van de Chinese economie nog niet weerspiegeld in de financiële markten, maar Chinese aandelen zijn bezig aan een sterke inhaalslag. 40,72% van de MSCI Emerging Markets Index is inmiddels genoteerd in China."

"Verwachtingen over toekomstige economische groei en marktprestaties zijn in toenemende mate afhankelijk van wat er in China gebeurt. Het land verdient daarom meer aandacht van beleggers. Zo moet de impact van het economische momentum van China, op het moment dat Europa weer in een harde lockdown terecht is gekomen, niet worden onderschat. China is hét land dat in de gaten moet worden gehouden." Was getekend: Jeroen Blokland, hoofd mixfondsen van Robeco.

raex

 

Jeroen Blokland is niet de enige professionele belegger die veel van China verwacht. De stroom aan publicaties van beleggingshuizen waarin China positief wordt belicht, is een dagelijks ritueel geworden. Het coronajaar 2020 is het jaar van China, en volgend jaar zal niet anders zijn.

Zo voorspelt de Britse vermogensbeheerder Schroders dat de economische groei van het land van het midden volgend jaar accelereert. "Het land werd als eerste getroffen door het coronavirus en herstelt ook als eerste. Het is een herstel dat krachtig zal doorzetten in 2021."

Chinese groei versnelt

David Rees, econoom opkomende markten van Schroders, voorspelt dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2021 met 15% tot 20% groeit, om daarna terug te zakken naar een normaal niveau. "Het is een gevolg van de vertraagde doorwerking van de stimuleringsmaatregelen."

Voor dit jaar wordt een Chinese groei van 2,1% op jaarbasis verwacht, die aanzwelt tot 9% in 2021. "Die groei zal helpen dat de kerninflatie in de loop van volgend jaar aantrekt. Op korte termijn biedt deflatie de beleidsmakers kopzorgen," aldus Rees.

Aantrekkelijke aandelen

Investeringen in vaste activa, met name in infrastructuur en onroerend goed, hebben de Chinese groei in 2020 volgens Schroders ondersteund. "De verwachting is dat dit de komende tijd zal verschuiven naar nieuwe infrastructuur, zoals de verdere uitbouw van 5G, datacenters en het internet of things.

Lees ook: De grote Chinese goed-nieuws-show

"Inkomensstijging zorgt daarnaast voor een langetermijn-thema. De Chinese middenklasse groeit en dat vertaalt zich in meer consumptie. Vooral de uitgaven aan duurdere goederen en diensten van hogere kwaliteit nemen toe," schrijven Louisa Lo en Jack Lee, specialisten Chinese aandelen van Schroders. Zij adviseren beleggers om blootstelling te zoeken in langetermijn-groeithema’s, zoals industriële automatisering, elektrische auto’s en componenten.

Chinese obligaties bieden ook potentie

De waarderingen van Chinese aandelen zijn aantrekkelijk en de economische fundamentals gezond. Die beide factoren jagen de vraag en positieve rendementen in 2021 aan. Maar ook de Chinese obligatiemarkt heeft volgens Schroders veel te bieden. Zo ligt de reële rente op Chinese obligaties een stuk boven die uit ontwikkelde landen. Tienjaars Chinees schuldpapier geeft 3,3% rendement, tegen 0,8% voor Amerikaanse Treasuries.

"De spread tussen Chinese en Amerikaanse staatsobligaties bevindt zich op recordhoogte," aldus Julia Ho, hoofd Aziatische macro van Schroders. Ook positief: "Er is minder ruimte voor een daling van de Amerikaanse obligatierente en die van andere ontwikkelde markten in vergelijking met de Chinese rente."

Chinese obligaties zijn voornamelijk in handen van binnenlandse beleggers. Dit maakt de Chinese obligatiemarkt volgens Ho minder kwetsbaar voor de volatiliteit van de wereldwijde kapitaalstromen. "Verder krijgt de markt steun door de groeiende weging van Chinees papier in wereldwijde indices."

Sterke renminbi

De Chinese munt is een andere positieve factor voor internationale beleggers in China. De Amerikaanse dollar zal volgens op de lange termijn verzwakken door het grote dubbele tekort en het onbeperkte QE-programma van de Fed. Dat de renminbi aansterkt heeft natuurlijk ook te maken met de aanhoudende economische outperformance van China, het hoge renteverschil tussen China en andere grote economieën, de verbeterde positie op de lopende rekening van het land, en de vraag van wereldwijde beleggers die diversificatie zoeken van de Amerikaanse dollar.

Lees ook: De dollar daalt ook in 2021

Europees dilemma

China is de enige grote economie die afkoerst op economische groei in 2020 en in 2021 de schade van de Covid19-pandemie zal hebben ingelopen. De beleggingskansen zijn voor Europese institutionele beleggers niet te ontkennen, maar deze staan tevens voor lastige dilemma’s.

Zo zal met de nieuwe president Joe Biden volgens researcher Ties Dams van Clingendael niet direct een einde komen aan de rivaliteit tussen de China en de VS. "Het is precies 400 jaar geleden dat Nederlanders met hun oorlogsschepen hun visie op wereldhandel aan China probeerden op te dringen. Nu is het China dat zijn model voor globalisering uitvoert naar de wereld." China zal zijn economische gewicht volgens Dams aanwenden om ook in de financiële wereld een prominentere rol te spelen.

Dams ziet met name complicaties voor Europa, dat zal moeten kiezen voor de Amerikaanse of Chinese weg. "Trump beloofde zijn kiezers een betere deal. Biden stuurt aan om een verbond tussen democratische landen om China’s autoritaire opmars te stoppen." Voor Europese beleggers dreigt een Catch-22, waarbij zij voor het dilemma staan om toe te geven aan de druk vanuit de VS of in te gaan op de lonkende Chinese beleggingsperspectieven.

Duurzaam China

Ongeacht de toenemende Amerikaanse politieke druk heeft Aidan Yao, senior econoom China bij AXA IM, het meest oog voor de Chinese beleggingskansen. Hij verwacht dat de Chinese economie snel zal normaliseren nu Beijing een tweede golf heeft weten te voorkomen en vaccins onderweg zijn. In de 3,5-jarige cyclus die AXA IM aanhoudt, staat China voor een hernieuwde expansiefase. "We verwachten 8% groei in 2021, na 2,3% groei dit jaar. De export ligt al weer boven het trendniveau en binnenlandse bestedingen en investeringen kruipen hier in de loop van komend jaar naartoe."

De overheid doet ook een duit in het zakje, onder meer met ambitieuze plannen voor economische verduurzaming. Yao wijst op de grote stappen die zijn gemaakt om bijvoorbeeld luchtverontreiniging tegen te gaan. "China is goed voor een kwart van de wereldwijde vergroening en is de grootste producent van elektrische voertuigen." 

Ook om een andere reden kunnen Europese institutionele beleggers China moeilijk negeren. "Het land maakt tegenwoordig deel uit van de wereldindex. Door niet in China te beleggen, nemen beleggers een significante gok tegen deze benchmark."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie