Nieuws

Komt er een nieuwe supercyclus voor grondstoffen?

Er is een groeiend aantal analisten dat een nieuwe bloeimarkt voorspelt voor grondstoffen. Economische groei, inflatie en elektromobiliteit zijn de drijvende factoren hierachter.

Het is al een tijdje geleden dat de supercyclus voor grondstoffen ten einde kwam. Vanaf 2010 zijn de prijzen voor koper, ijzererts, olie en verschillende agrarische producten gekelderd door tegenvallende economische groei, overproductie en extreem lage inflatie.

Maar er zijn steeds meer beleggers die rekenen op een nieuwe bloeifase. De prijsstijgingen in de tweede helft van dit jaar zijn nog maar het begin, zo zeggen zij in interviews met Bloomberg

"Wij geloven dat bijna alle fundamentals wijzen op een nieuwe structurele bullmarkt voor grondstoffen,” zegt Robert Howell, een analist van Gresham Investment Management. "Het is zeer waarschijnlijk dat in 2021 een heleboel beleggers verbaasd terugkijken op 2020 hoe ze de bullmarkt hebben kunnen missen.”

Vraag en aanbod

Grote institutionele beleggers als Pimco, Goldman Sachs en BlackRock zien een aantal factoren die in het voordeel werken van grondstoffen. Het heeft allereerst te maken met de nu al snel stijgende vraag uit Azië, vooral uit China.

De verwachting is dat de rest van de wereld zal volgen zodra het coronavirus onder controle is gebracht.

Tegelijkertijd is het aanbod van grondstoffen de laatste jaren juist gekrompen. Veel onrendabele mijnen en boortorens zijn gesloten. Met een grotere vraag kan dat maar tot een ding leiden en dat zijn hogere prijzen.

Terugkeer van inflatie

Ten tweede zijn er veel beleggers die zich willen indekken tegen het gevaar van een hogere inflatie. Zelfs beleggers die denken dat de inflatie nog jaren op een laag pitje blijft, hebben behoefte aan een verzekering.

Grondstoffen bieden die hedge. Althans, dat was zo in het verleden. “Het zit er dik in dat grondstoffen ook dit keer weer profiteren van reflatie,” meent Nic Johnson, die voor Pimco een hedgefonds beheert.

Elektromobiliteit

Ten slotte is er nog de energietransitie, die in ieder geval voor bepaalde grondstoffen positief kan uitwerken. Overheden geven miljarden uit om groene energie en elektromobiliteit te ondersteunen.

Dat leidt op termijn tot minder vraag naar fossiele brandstoffen, maar op de korte termijn verhoogt het de vraag naar allerlei metalen en zeldzame aarden die belangrijk zijn voor de productie van windmolens, zonnepanelen, elektrische auto’s en de infrastructuur die daarbij hoort.

Sceptici zijn er ook

Niet iedereen deelt het enthousiasme over grondstoffen. De graad van optimisme heeft alles te maken met de verwachtingen voor de groei de komende jaren, en dan vooral in Azië, want over die regio zijn de verwachtingen het hoogstgespannen.

De Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan Chase is een van de sceptici. Analisten van J.P. Morgan waarschuwen dat China – de grote gangmaker van 2020 – al over zijn top heen is. Als dat echt zo is, zal dat niet zonder gevolgen blijven voor de grondstoffenmarkten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie