Nieuws

Het nieuwe defensieve beleggen

In tijden van disruptie bieden traditionele, defensieve aandelen niet langer bescherming. Welke aandelen helpen beleggers wel om zorgeloos de nacht door te komen?

Beleggers in defensieve aandelensectoren kwamen dit jaar van een koude kermis thuis. Veilige havens bleken niet langer veilig, zo schrijft Andy Budden van Capital Group in de paper "Defensive investing in an age of disruption."

De simpele boodschap: Beleggers die streven naar langetermijnsucces zullen aandelen in de portefeuille moeten hebben die bij correcties relatief goed overeind blijven. In deze tijd van disruptie betekent dit dat deze beleggers het niet langer moeten zoeken in traditioneel defensieve aandelen.

Neem de oliesector. Die stond tot voor kort garant voor hoge dividenduitkeringen en stabiele koersontwikkelingen. Oliebedrijven hebben dit jaar hun dividenduitkeringen echter sterk verlaagd en koersen gingen over een breed front even hard omlaag.

Andy Budden van Capital Group

Beleggen voor de lange termijn is volgens Budden vooral de schade beperkt houden tijdens correcties. Dat levert uiteindelijk het meest op. Dat is ook de reden waarom beleggers wegliepen met low-vol-aandelen. Verliezen beperken loont. Om 50% verlies weer goed te maken zal 100% moeten worden verdiend, leert een eenvoudige rekensom. 

raex

 

Het is daarom verstandig om op zoek te gaan naar aandelen die ook in mindere beurstijden overeind blijven. Aan welk type aandelen moet dan worden gedacht?

Budden: "Tijdens de laatste acht marktcorrecties, voorafgaand aan coronajaar 2020,  verloren de sectoren defensieve consumentenbedrijven, zoals Coca Cola en Unilever, nutsbedrijven, gezondheid en communicatiediensten het minst aan waarde."

raex

 

Maar, zo betoogt Budden, we leven inmiddels in nieuwe economische tijden, waardoor traditionele, defensieve sectoren beleggers niet langer bescherming bieden. Afgezien van de sector gezondheid staan alle defensieve sectoren dit jaar in de min.

Maar er is meer veranderd. Lage waarderingen staan niet langer garant voor toekomstig succes. Hoge dividenduitkeringen ook niet. "Waarde-aandelen bleken in de afgelopen tien jaar volatieler dan de brede markt. Sterke dividendbetalers als oliebedrijven en telecombedrijven hebben om verschillende redenen de wind tegen."

Nieuwe generatie defensieve aandelen

Wat zijn die nieuwe defensieve aandelen? Ook in de toekomst zullen defensieve aandelen moeten voldoen aan de bekende kenmerken, zoals geringe economische gevoeligheid, een voortdurende vraag naar hun producten en diensten, stabiele en voorspelbare winsten en natuurlijk prijskracht.

Budden komt uit bij bedrijven die gebruik maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen, dan wel bedrijfsmodellen omarmen die robuuste omzetgroei mogelijk maken. Als het gaat om de productieve inzet van nieuwe technologie, dan denkt Budden onder meer aan digitale mediabedrijven, e-commerce-kampioenen en bedrijven die duurzame energieën opwekken en distribueren.

Ook voor de ontwikkelaars van games, aanbieders van streaming-diensten en sociale netwerkbedrijven ziet hij een gouden toekomst. Laten dit nu net de bedrijven zijn die als geen ander profiteren van de lockdowns.

Een bedrijf als Netflix gebruikt abonnementsgeld om een beter aanbod te genereren, waardoor extra abonnees worden aangetrokken, zodat het vliegwiel steeds harder begint te draaien.

raex

Een dominant social mediabedrijf is Facebook, dat vorig jaar meer dan 1,6 miljard gebruikers kende, die steeds langer facebooken en steeds meer reclame-inkomsten genereren. "Ervan uitgaande dat meer dan 95% van de bedrijven nog niet op Facebook adverteert, valt er voor het bedrijf nog veel te winnen," schrijft Budden.

raex

Andere bedrijven die Budden ook noemt als weinig cyclisch, maar wel met fraaie toekomstperspectieven zijn financiële dataproviders, beursplatforms, softwareschrijvers die werken met abonnementen en aanbieders van digitale marketingstools.

Nieuwe maatstaven

Maar, zo zullen critici, zeggen: Ondermijnen de torenhoge waarderingen van deze techbedrijven niet hun defensieve kwaliteiten? Nee, zegt Budden. Zijn defensieve picks zijn inderdaad rijkelijk gewaardeerd, maar dat is volgens hem geheel gerechtvaardigd, gelet op de sterke omzetgroei, hoge marges, de robuust realisatie van cash-flow, en stijgende winsten.

"De nieuwe defensieve aandelen moeten op een andere manier worden gewaardeerd dan met de bekende maatstaven, zoals de koers-winstverhouding."

Maar ook volgens de oude maatstaven zijn de nieuwe defensieve aandelen volgens Budden niet duur. "De waarderingen van technologie gerelateerde aandelen komen niet in de buurt van de prijzen tijdens de internetzeepbel. De waarderingen doen recht aan de sterke winstgroei. Ook het rendement op geïnvesteerd kapitaal is indrukwekkend. Ten slotte, geven de ultra lage rentes steun aan de hoge multiples."

Budden concludeert: "Elke sector loopt het risico van disruptie, zodat het voor defensieve beleggers in aandelen niet langer veilig is om belegd te zijn in laag gewaardeerde sectoren met weinig groei."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie